Ruim vijftienhonderd huizen in Badhoevedorp hebben minder last van geluidsoverlast wanneer de A9 wordt omgelegd. Ruim tweehonderd woningen krijgen juist meer herrie te verwerken. Dat blijkt uit een milieustudie van Grontmij, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer.
De poldergemeente presenteerde in mei van dit jaar een eigen omleggingsvariant die zo’n 300 miljoen gulden gaat kosten. De gemeente kondigde in september aan om onderzoek te doen naar de geluideffecten. Aangezien bij deze omleggingsvariant geen reconstructie van het klaverblad A4/A9 nodig is, is dit plan goedkoper dan eerdere omleggingsvarianten. . Daarnaast zou de tweedeling van Badhoevedorp worden opgeheven en zijn op de weg twee keer vier rijstroken mogelijk. De A9 telt nu nog twee maal twee rijstroken.
Uit de milieustudie van Grontmij blijkt dat het Haarlemmermeerse voorstel veel voordelen biedt. Niet alleen hebben minder woningen last van geluidshinder, ook de luchtkwaliteit voor minimaal 640 woningen zal verbeteren. Wel zijn geluidsschermen nodig aan de noordzijde van de verlegde A9 en ter hoogte van de P. A.Verkuyllaan. Overigens blijkt uit verder onderzoek dat de A9 direct kan worden aangesloten op de A4, in plaats op het klaverblad. Dat zou de kosten van deze omleggingsvariant verlagen. Haarlemmermeer wil het resultaat van de milieustudie gebruiken bij gesprekken met het rijk. Die gaat nog voor de ’benuttingsvariant’, waarbij de A9 wordt verbreed van twee naar drie rijstroken. Daarvoor wordt de vluchtstrook opgeofferd. Deze variant kost 60 miljoen gulden.
Bron: Haarlems Dagblad, met toestemming overgenomen, iets aangepast