De gemeente Haarlemmermeer laat een studie verrichten naar de milieueffecten van een omleggingsvariant van de A9. Het plan "Badhoevedorp, d'r op of d'r onder" bevat een concreet voorstel voor een omleggingsvariant van de A9, die verkeerskundig, ruimtelijk en financieel haalbaar is. Het voorstel vormt volgens de gemeente een reëel alternatief voor de door het rijk voorgestane 'benuttingsvariant'. 'Benutting' houdt in dit verband in, dat het bestaande tracé door Badhoevedorp door het 'opofferen' van de vluchtstroken wordt uitgebreid naar 2 x 3 rijstroken. De gemeente vindt dit geen goed idee, omdat de A9 dan nog meer overlast veroorzaakt in Badhoevedorp. Bovendien is 'benutting' volgens de gemeente een korte termijnoplossing, want met de omlegging is ook uitbreiding van het baanvak mogelijk.
Het ingenieursbureau Grontmij heeft opdracht gekregen voor 15 september a.s de leefbaarheidseffecten van een omgelegde A9 voor Badhoevedorp in kaart te brengen. De nadruk in deze studie wordt gelegd op de onderwerpen geluid, lucht en veiligheid.
Op basis van de onderzoeksresultaten zal de gemeente wellicht de minister vragen om medewerking te verlenen aan een verdere haalbaarheidsstudie naar de omlegging van de A9. In het najaar vinden de gesprekken plaats met de provincie en het rijk over de status en de prioritering van de projecten die in aanmerking komen om gefinancierd te worden in het zogenoemde ONL-traject. (Ontwikkeling Nationale Luchthavenstructuur). Het project omlegging van de A9 dient volgens de gemeente gedeeltelijk te worden betaald uit deze ONL-gelden. De minister heeft toegezegd hierover uiterlijk 1 februari duidelijkheid te verschaffen.
Bron: via Nieuwsbank, bewerkt en ingekort