Stand van zaken snelheidsverhoging naar 130 km/uur

Redactie, 1 maart 2014



Snelheidskaart op Nederlandse rijkswegen, overdag. Klik voor een grotere versie

Het gaat niet altijd alleen over geluid, de rechtszaken die gevoerd worden over de snelheidsverhogingen op de Nederlandse snelwegen. Vaak gaat het de omwonenden vooral om de luchtkwaliteit. Niettemin volgt Geluidnieuws de ontwikkelingen. De zaken spelen momenteel vooral voor de rechtbanken, nog niet bij de Raad van State.

Geluidplafonds

De laatste stand van zaken voor geluid is dat de minister van Infrastructuur en Milieu hoger beroep heeft ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam inzake de A13. Daarin worden twee onderdelen van de uitspraak van de rechtbank aan de Afdeling voorgelegd. Ten eerste betreft het de uitleg van de nieuwe geluidwetgeving, waarin de rechtbank heeft geoordeeld dat de geluidruimte onder de norm van het geluidsproductieplafond (de zogenaamde werkruimte) niet voor een snelheidsmaatregel mag worden gebruikt. De minister is van mening dat dit niet uit de wet volgt.

Het tweede aspect betreft de eis van de rechtbank dat de minister een belangenafweging had moeten maken aan de hand van de strengere, toekomstige norm voor de luchtkwaliteit die per 1 januari 2015 geldt.

Overzicht rechtzaken

Volgens een artikel in NRC Handelsblad zijn 10 rechtzaken begonnen, van noord naar zuid:

  • A31 bij Marsum. De snelheid mocht omhoog van 120 naar 130 km/uur
  • A7 bij Bolswaard. De rechtszaak om de snelheid te verlagen van 130 naar 120 loopt nog
  • A10 West: Snelheidsverhoging van de baan (zie hieronder)
  • A12 Prins Claus plein: Snelheidsverhoging toegestaan  (zie hieronder)
  • A2 Vinkeveen-Maarssen: rechtszaken om te verlagen van 130 naar 100 open nog
  • A13 bij Overschie, snelheid weer omlaag naar 80 km/uur (zie hieronder en zie ook artikel, "Werkruimte GPP niet voor snelheidsverhoging")
  • A50 bij Ravenstein: Snelheid mocht van 100 naar 130 km/uur (zie dit artikel)
  • A59 bij Oss: Snelheid mocht van 100 naar 130 km/uur (idem)
  • A270 bij Nuenen: Snelheid mocht niet omhoog van 100 naar 130 km/uur (idem)
  • A73 Maasbrug bij Cuijk-Neerbosch: Snelheid mocht van 120 naar 130 km/uur

Snelheidsverhoging A10 van de baan, A12 blijft staan Amsterdam

De rechtbank van Amsterdam heeft in januari 2014 het besluit van de minister van Infrastructuur en Milieu om de snelheidslimiet op de A10 West te verhogen vernietigd. Het besluit om de snelheid op de A12 Voorburg/Den Haag te verhogen, houdt wel stand. Burgemeester en Wethouders van Amsterdam en de Vereniging Milieudefensie hadden de rechtbank verzocht het besluit van de minister van Infrastructuur en Milieu om de snelheid op de A10 te verhogen van tachtig naar honderd kilometer per uur terug te draaien. Zij meenden dat de minister de financiële en gezondheidsrisico’s van de snelheidsverhoging niet goed in kaart had gebracht.

Onvolledig onderzoek

De rechtbank oordeelt dat het onderzoek van de minister naar de gevolgen van de snelheidsverhoging op de A10 inderdaad onvolledig is geweest. Verder is gebleken dat die verhoging niet tot een betere doorstroming van het wegverkeer leidt, zoals de minister had gesteld. Hierdoor heeft de minister geen goede belangenafweging kunnen maken, wat betekent dat het besluit onzorgvuldig is voorbereid en de uitkomst van die belangenafweging door de minister gebrekkig is. De minister zal opnieuw zorgvuldig moeten afwegen of zij wenst vast te houden aan een hogere snelheid op de A10.

Op 25 februari stuurt de minister een brief aan de Tweede Kamer. In de brief geeft zij aan dat metingen van de GGD Amsterdam op één locatie, waarbij aan beide zijden van de snelweg een flat (Max Havelaarflats) pal op de weg staan, een concentratie van 55 microgram/m3 vorokomt. Daarmee wijken de berekeningen op deze specifieke locatie dusdanig af van de metingen, dat deze niet passen binnen de door het RIVM aangegeven onzekerheidsmarges. Ook bij een snelheid van 80 km/uur blijft het probleem bij de genoemde flats bestaan. Dit komt omdat de verontreinigende lucht zich aan de onderkant van de flats ophoopt, waardoor de concentratie stikstofdioxide ter plekke niet wordt verspreid en dus niet afneemt. De snelheidsverhoging naar 100 km/uur draagt slechts gemiddeld maximaal 0,8 microgram/m3 bij aan de totale luchtvervuiling. Ondanks dat voor luchtkwaliteit het probleem bij twee langs de A10 gelegen flats ook bij 80 km/uur blijft bestaan, heeft de minister uit voorzorg besloten om op de A10 West de snelheid overdag te verlagen naar 80 km/uur. In de avond en nacht geldt nu al 80 km/uur

A12

Milieudefensie had daarnaast beroep ingesteld tegen de verhoging van de maximumsnelheid op de A12. Daarover oordeelt de rechtbank anders. Milieudefensie heeft namelijk niet aannemelijk gemaakt dat ook de verhoging van de snelheid op de A12 onzorgvuldig is onderzocht. Verder is gebleken dat de verkeersdoorstroming op de A12 wel is gebaat bij een hogere snelheid. De rechtbank verklaart het beroep van Milieudefensie over de A12 daarom ongegrond.

Tegen deze uitspraken kan door partijen binnen zes weken hoger beroep worden ingesteld.

A13 - snelheid weer omlaag naar 80 km/uur

Op grond van onderzoek naar de luchtkwaliteit langs de A13 heeft mw. Schultz van Haegen op 25 februari 2014 uit voorzorg besloten de snelheid op de A13 bij Overschie van 100 naar 80 km/uur terug te brengen. Dit ondanks het feit dat de snelheidsverhoging slechts voor 0,50 microgram/m3 bijdraagt aan de totale luchtvervuiling. De wettelijke norm bedraagt per 1 januari 2015 40 microgram/m3

De opening van de A4 Delft-Schiedam eind 2015/begin 2016 zal naar verwachting tot een substantiële afname van het verkeer op de A13 bij Overschie leiden. Op dat moment zal de minister bezien of dit aanleiding geeft de snelheid opnieuw te wijzigen.

Bronnen: NRC Handelsblad, 16 januari 2014, Rechtspraak.nl, kaart Rijkswaterstaat, Kamerbrief 25 februari