Bronbeleid auto's:

Milieuorganisaties en politici teleurgesteld over stemming Europees parlement

Redactie, 27 februari 2013

Op 6 februari 2013 heeft het Europese parlement gestemd over nieuwe geluidslimieten voor auto’s. In het vorige nummer van Geluidnieuws stond een pleidooi van de NSG om het Europees Parlement te beïnvloeden om voor lage normen te kiezen. Naar nu blijkt heeft het parlement ingestemd voor een stapsgewijze verlaging van de geluidproductie over een periode van 6 jaar, maar blijven zware vrachtauto's vooralsnog even lawaaiig als nu het geval is. Het Europees parlement stemde voor een niveau voor vrachtauto's van 81 dB, terwijl de Commissie 78 dB had voorgesteld.

Het gaat hier over het geluid van de motor, het geluid van banden blijft in deze stemming buiten beschouwing. Zoals bekend is het motorgeluid voor personenauto's bij lage snelheid dominant. Bij hogere snelheden domineert het bandengeluid. Dit was geen onderdeel van de stemming.

Weinig hoop

Specialist op dit gebied Erik de Graaff (M+P) was eerst positief over het standpunt van het milieucomité (ENVI), omdat de 50/50 verhouding precies de (voor milieu) goede kant op ging. Bij de stemming is het in het plenaire parlement precies de andere kant op geslagen. Daarmee staan de Commissie (met een ambitieus voorstel) en het parlement (met een stand still voorstel) in een patstelling tegenover elkaar. Binnenkort beginnen de onderhandelingen tussen het Europarlement en de Raad van ministers. De Raadswerkgroep zal nu de doorslag moeten geven, maar daar liggen de stemverhoudingen nog iets ongunstiger dan in het parlement. De Graaff heeft niet veel hoop op een goede uitkomst is er niet.

Vervelende bijkomstigheid is dat de limieten op papier naar beneden gaan, maar dat door de slappere meetmethode de meeste voertuigen hier nu al aan voldoen. Volgens De Graaff gaan de voertuigen in de praktijk dus niet stiller worden, maar op papier wel.

De besluitvorming binnen de EU is complex. Bekijk het filmpje, of klik hier om erover te lezen.

Teleurstelling bij Nederlandse EP's

De PvdA is teleurgesteld, bij monde van Eurparlementariër Judith Merkies. Zij vindt het jammer dat de lobby van de auto-industrie effect heeft gehad bij conservatieve linkse en rechtse parlementsleden. "Van alle voorstellen heeft het meest behoudende gewonnen. Het voorstel dat nu is aangenomen, is stukken minder effectief dan het voorstel dat is voorgesteld door de Europese Commissie, en dat Nederland graag zou willen. Een overwinning voor de autolobby, en een verlies voor de talloze mensen die langs drukke wegen en in lawaaiige steden wonen.", aldus de PvdA.

Ook GroenLinks Eurparlementariër Bas Eickhout is negatief: “Een meerderheid van het Europarlement liet zijn oren weer hangen naar de auto-lobby. Dat is slecht nieuws voor de Europeanen die worden blootgesteld aan verkeerslawaai. Volksgezondheid moet altijd zwaarder wegen dan de belangen van de auto-industrie. Helaas denkt een meerderheid van conservatieven daar anders over”, aldus Eickhout. "De autolobby werkt al jaren het verminderen van het lawaai van auto's tegen, ook tijdens deze onderhandelingen. Zo konden eerder de voorstellen van Porsche om zelfs de bestaande (vijftien jaar oude) geluidsnormen af te zwakken op steun rekenen van het conservatieve deel van het Europarlement".

„Heel jammer, want geluidshinder tast de gezondheid aan”, zegt CDA-Europarlementslid Esther de Lange in De Telegraaf. „Parlementsleden uit landen met een grote auto-industrie zijn er schuldig aan dat de voorstellen zijn afgezwakt.”  Tenslotte spreekt Toine Manders (VVDspreekt over het slechts mogelijke resultaat. Hij had graag strengere geluidsnormen gezien. „Op de Nederlandse snelwegen hadden honderden miljoenen euro's kunnen worden bespaard op geluidswerende maatregelen. Nu kan de belastingbetaler dat gaan betalen, terwijl de auto-industrie ook haar aandeel had kunnen bijdragen.”

Europese auto industrie: Voorgestelde waarden moeilijk of onmogelijk

"Europa heeft nu al de strengste grenswaarden voor geluid ter wereld. Het zal heel moeilijk, zo niet onmogelijk, zijn om aan de door het Europese Parlement voorgestelde waarden te voldoen", zegt secretaris-generaal Ivan Hodac van de European Automobile Manufacturers' Association ACEA. "De industrie is zich bewust van zijn verantwoordelijk voor het verder terugdringen van voertuiggeluid en vraagt daarbij om billijke en consistente regels. ACEA zal met Europarlement, Europese Commissie en lidstaten samenwerken om te waarborgen dat de uiteindelijke regelgeving werkbaar is voor de industrie en recht doet aan zorgen rond milieu en gezondheid."

Tevens stelt de ACEA dat regelgeving voor geluidsproductie niet op zichzelf moet staan, maar moet aansluiten bij het stelsel aan regels dat nu al geldt voor de auto-industrie. Verschillende beleidsdoelstellingen op terreinen zoals brandstofverbruik, geluid en veiligheid hebben niet alleen een stapeleffect, maar hebben zelfs tegenstrijdige regels opgeleverd.

T&E: Burgers veroordeeld tot lawaaiiger steden

Volgens de Europese lobbyorganisatie Transport & Environment zal het leven van miljoenen Europeanen worden verwoest door een toename van wegverkeersgeluid de komende jaren, aangezien het Europees Parlement heeft gestemd om de huidige geluidsnormen voor sportwagens en vrachtwagens te verzwakken. T&E en de Health and Environment Alliance (HEAL) uiten hun teleurstelling over de parlementaire stemming van vandaag, en roepen de lidstaten van de EU op om de limieten aan te scherpen hetgeen kan leiden tot stillere en dus gezondere steden in Europa

De amendementen van de rapporteur van het Europees Parlement, Miroslav Ouzký, en goedgekeurd door het voltallige Parlement zullen leiden tot de versoepeling van de huidige geluidsnormen voor sommige voertuigen, die bijna twintig jaar geleden zijn ingesteld. De zwakkere normen zullen toestaan dat veel luidere sportwagens op de weg komen. Bovendien zullen de amendementen betekenen dat vrachtwagens de onaanvaardbare hedendaagse geluidsniveaus behouden.

T & E beleidsmedewerker Cecile Toubeau gaf als commentaar: "De stemming van vandaag verspilt een eenmalige kans op een rustiger leven voor ons allemaal. Het vernietigt de positieve uitslag van de stemming in de milieucommissie, en laat zien dat leden van het EP de paniekzaaierij van de auto-industrie boven de gezondheid van de burgers stellen. Dientengevolge zullen onze wegen luider worden in de komende jaren. "

Europees parlement: Geleidelijke verbetering

Het Europees parlement is zelf positiever over de uitkomst van de stemming. Het parlement stelt in een persbericht dat de ontwerp-wetgeving voorstelt om geleidelijk nieuwe grenzen voor de geluidproductie in te stellen, namelijk zes en acht jaar na inwerking treding. De eerste fase zou gelden voor nieuwe automodellen, de tweede voor alle nieuwe voertuigen.

De limiet voor standaard auto's zou worden teruggebracht tot 68 dB vanaf de huidige limiet van 74 dB. Voor voertuigen met een sterkere motor geldt een marge van 2 tot 6 dB extra. Echter, de leden van het EP houden de limiet voor de meest krachtige zware vrachtwagens (meer dan 12 ton) op 81 dB.

Europarlementsleden erkennen dat het geluid van voertuigen ook wordt beïnvloed door het wegdek, het geluid van banden en de aërodynamica.

Geluidlabel

De leden van het EP willen dat ook nieuwe auto's worden geëtiketteerd voor geluidproductie, teneinde consumenten te informeren. Vergelijkbare etiketteringsregelingen bestaan al voor een lager brandstofverbruik, het geluid van banden en CO2-uitstoot.

Stil gevaar

De Europarlementariërs zijn tenslotte bezorgd dat auto's met stille elektrische en hybride motoren een bedreiging vormen voor voetgangers. Zijj willen verplichte eisen stellen om geluid toe te voegen aan deze voertuigen. De ontwerp-wetgeving wijst op een aantal normen die eerst moeten worden ontwikkeld voor dergelijke "Acoustic Vehicle Alerting Systems (AVAS)".

Bronnen: Erik de Graaff (via e-mail), T&E, Persbericht EP, PvdA, RAI, GroenLinks, De Telegraaf, Formele tekst van het Europees parlement over het voorstel .