NSG roept op tot actie voor stillere auto's

NSG, 1 februari 2013

Miljoenen Europeanen worden gehinderd door lawaai van wegverkeer. In stedelijke gebieden en woonwijken langs drukke wegen wordt de gezondheid van mensen aantoonbaar aangetast. 

Op 5 en 6 februari a.s. gaat het Europese parlement stemmen over nieuwe geluidslimieten voor auto’s. In december vorig jaar zijn deze voorgesteld door Europese Commissie (zie hier het artikel in Geluidnieuws daarover). Als het voorstel van deze commissie wordt aangenomen gaan we er zijn allen op vooruit.

Als het Europees Parlement – onder druk van de autofabrikanten – echter instemt met de door de milieu- transport- en interne markt commissies van het Europees Parlement ingebrachte wijzigingen zal de geluidshinder verder toenemen.

Actie hoe?

De NSG en andere organisaties hebben al stappen genomen om het Europees Parlement te beïnvloeden. De lezers van Geluidnieuws kunnen daar nog wel wat aan bijdragen, bijv. door een mail te sturen aan uw favoriete Europarlementariër. De e-mail adressen kunt u hier vinden. Een voorbeeldmail staat onderaan dit artikel.

Testmethode

Oorzaak van de zorgen van de NSG is de te wijzigen testmethode. De Nederlandse Stichting Geluidshinder roept evenals de organisaties Transport & Environment en de werkgroep geluid van EUROCITIES op om de regels te hanteren, waardoor op termijn verkeerslawaai afneemt.

Zo niet dan gaan de veranderingen ervoor gaan zorgen dat auto’s meer lawaai mogen gaan maken. Volgens de geluidsexperts die het voorstel hebben onderzocht, zal de geluidsemissie van de voertuigen in de komende 15 jaar zelfs toenemen als met de ingebrachte wijzigingen wordt ingestemd!. De wijze waarop voertuigen worden gecategoriseerd en een aantal amendementen op de te wijzigen testmethode zijn daarvan de oorzaak.

Nadere toelichting

Erik de Graaff van adviesbureau M+P geeft een nadere toelichting op het bovenstaande:

Er zijn twee problemen die voortdurend op de loer liggen:

  • Verslapping van de voorgestelde limieten
  • Verslapping van de voorgestelde meetmethode

En de stemverhouding is steeds echt 50/50.  Op 18 december werd er in het ENVI(Environment)comité met een meerderheid van één stem voor behoud van strengere limieten gestemd (zoals de Commissie voorstelt).

Tegelijkertijd kon niet worden voorkomen dat de meetmethode iets verslapt werd. Bij elkaar was dat toch een hele opluchting en dus reden voor een positief bericht in Geluidnieuws destijds, want het kan nog veel erger.

Er liggen ook voor de plenaire stemming weer voorstellen, waarbij zowel de limieten verslappen als de meetmethode. Zo’n voorstel is bijvoorbeeld het voorstel van het IMCO (interne markt)comité.

Het beste nieuws zou dus eigenlijk zijn als het commissievoorstel wordt aangenomen. Maar ook met het ENVI voorstel van 18 december komen we vooruit. Gezien de stemverhoudingen zou het echter gemakkelijk kunnen  dat er een voorstel uitkomt dat méér geluid toelaat dan 20 jaar geleden, zoals de NSG in het persbericht hierboven waarschuwt.

NSG

‘De nieuwe regels laten zelfs meer geluid toe dan de geluideisen van 20-jaar terug.’ ‘Europarlementariërs  moeten kiezen voor strengere geluidsemissies voor alle soorten voertuigen en voor een testmethode die de werkelijke rijomstandigheden weerspiegelt en wat niet resulteert in een slechter geluidsregime.’ De NSG roept derhalve op tot actie.

Voorbeeld e-mail

Tekstvoorstel van de redactie van Geluidnieuws

Geacht lid van het EP,

De reden dat ik u mail is om uw steun te verzoeken aan zo streng (zo laag) mogelijke geluidlimieten voor  auto’s. Ik heb begrepen dat er a.s. dinsdag 5 februari een debat over dit onderwerp plaatsvindt, en op 6 februari de stemming. De geluidshinder in Europa is enorm hoog en verpest het woonklimaat van vele mensen. Zeker in Nederland, waar we zo dicht bij de geluidsbron wonen en waar het vervoer van jaar tot jaar groeit, maar ook in andere Europese landen.

Ook hoorde ik dat de auto-lobby zoals in het verleden vaker, zich heeft ingezet voor minder strenge normen. Jammer en kortzichtig. De auto’s moeten stiller worden. En dat moet voor alle auto’s gaan gelden. Natuurlijk kan dat een technologische uitdaging vormen voor de industrie, maar ik denk dat dit heel erg meevalt. De automobielindustrie incl. de bandenindustrie, moet zijn verantwoordelijkheid nemen, en de geluidsproductie verminderen. Het kan niet zo zijn dat overheden (en dus de belastingbetalers) telkens maar opdraaien voor meer maatregelen aan wegdekken, aan geluidsschermen en aan het isoleren van woningen. Het is bovendien bekend dat bronmaatregelen veel effectiever zijn dan geluidmaatregelen in de overdracht of bij de ontvanger.

In Nederland is 70 miljoen euro besteed aan het Innovatieprogramma Geluid, gericht op vooral stille wegdekken en stille spoorinfrastructuur. Daarmee zijn de innovaties voorlopig wel uitgenut. Nog stillere wegdekken zijn op korte termijn niet in beeld. Het wordt dus hoog tijd dat de automobielindustrie en de bandenindustrie ook een steentje gaan bijdragen aan de vermindering van de overal aanwezige geluidhinder! De auto-industrie profiteert van de groei van het verkeer, maar zij moeten ook iets doen aan de toename van de geluidhinder die daarmee gepaard gaat, dat is toch alleszins redelijk.

De problematiek van geluidhinder is taai, en elke kleine stap is hard nodig.

Bronnen: NSG, Erik de Graaff, Europees Parlement