Burgemeester Amsterdam wil Mosquito afschaffen

Gemeente Amsterdam, februari 2011

Burgemeester Van der Laan wil alle mosquito's uit Amsterdam weghalen. De apparaten maken een irritante zoemtoon, die alleen jongeren onder de 25 jaar kunnen horen. Met de apparaten moeten hangjongeren worden weggejaagd.

De Mosquito is een apparaat dat een voor jongeren hinderlijke zoemtoon verspreidt, met als doel (overlastgevende) jongeren van hangplaatsen te verwijderen. De mosquito wordt ingezet als middel bij de feitelijke handhaving van de openbare orde. De Mosquito is een onderdeel van een mix van maatregelen om jeugdoverlast terug te dringen. Andere maatregelen zijn onder andere de straatcoaches, gezinsbezoekers, jongerenwerkers en cameratoezicht. Het instrument is niet onomstreden, vooral omdat het gebruik ervan mogelijk raakt aan diverse mensenrechten.

Vier kastjes

In Amsterdam hangen momenteel vier mosquito's van de gemeente. Drie op het Columbusplein en een op het Piet Mondriaanplein. Deze zijn geplaatst naar aanleiding van aanhoudende klachten van buurtbewoners. De mosquito's zijn geplaatst op grond van artikel 5.5 lid 2 van de APV. De stadsdelen zijn bezig met het evalueren van de inzet van de Mosquito.

Er hangen mogelijk meer van deze kastjes in Amsterdam. Ook woningcorporaties in Amsterdam bestrijden op deze manier overlast van hangjongeren. Deze particuliere kastjes worden door het besluit van de gemeente niet getroffen.

In Utrecht besloot burgemeester Wolfsen in 2008 al om een aantal mosquito's in de wijk Kanaleneiland uit te schakelen.

SP

De burgemeester schaart zich met deze maatregel achter het standpunt van de SP, die een fel tegenstander is van het gebruik van de mosquito. Zo is er volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman nooit onderzocht of het hinderlijke zoemende geluid schade aan het gehoor kan opleveren. ‘Dat is sowieso al een goede reden om de mosquito niet te gebruiken’. Kooiman hoopt dat er in navolging van Amsterdam meer gemeenten stoppen met het gebruik van de mosquito. Op dit moment zijn er meer dan honderd gemeenten die het zoemapparaat inzetten tegen jongerenoverlast.

EU

Belgie wijst volgens de brief van de Burgemeester het gebruik van de Mosquito af, omdat de landsregering het gebruik ervan in strijd acht met het Vedrag voor de rechten van het Kind. Ook een parlementair comite van de Raad van Europ heeft zich uitgesproken voor een Europees verbod van de Mosquito.

In Nederland heeft de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken aangegeven geen wettelijke regeling op te sillen stellen, en laat een keus over het gebruik over aan de gemeente. De VNG heeft in juli 2010 een handreiking opgesteld. (Lees hier het artikel daarover).

Meerwaarde

In 2008 is een quick-scan uitgevoerd naar het gebruik van de Mosquito in 17 gemeenten (zonder Amsterdam). Daaruit bleek een afname van de overlast, maar was er vooral sprake van een verdunnend effect.

Conclusie burgemeester

Burgemeester van der Laan komt tot de conclusie dat het onwenselijk is om overlast te bestrijden met contra-lawaai.  Volgens Van der Laan is de Mosquito discriminerend en zijn er voldoende andere middelen om jongerenoverlast tegen te gaan.

Raadsbehandeling

De brief staat ter bespreking op de agenda van de Raadscommissie voor Algemene Zaken, Financiën, Openbare Orde en Veiligheidvoor op 3 maart 2011

Bronnen: Brief Burgemeester, Agenda Raadsbehandeling, Binnenlands Bestuur, nu.nl

home...