Galmende gymzalen maar geen maatregelen

diverse bronnen, september en oktober 2010

Bij de gymlessen op een middelbare school in Holten dragen de docenten en scholieren eind september gehoorbeschermers uit de bouw, aldus een artikel op NOS Nieuws. Zo willen ze de lokale politiek erop wijzen dat er iets moet worden gedaan aan de slechte akoestiek in de gymzalen.

Met deze ludieke actie wil de school een signaal afgeven aan de plaatselijke politiek om het probleem op te lossen, liet waarnemend rector Bartel Geleijnse van de Waerdenborch maandag weten in het Algemeen Dagblad. Volgens de school voor voortgezet onderwijs wordt de Arbowet overtreden.

Volgens het artikel in NOS Nieuws hebben drie gymleraren gehoorschade opgelopen door jarenlang in de herrie te werken. Door schreeuwende kinderen, harde ballen en piepende schoenzolen komt het geluidsniveau regelmatig boven de norm van 85 decibel uit.

De geluidsklachten spelen al drie jaar bij de Waerdenborch. De politiek liet alle gemeentelijke sportzalen testen op de geluidskwaliteit. De gemeenteraad van Holten beslist op 4 oktober of er geld wordt uitgetrokken voor het nemen van akoestische maatregelen.

Landelijk probleem

De school gaat zijn eigen gymzalen isoleren (redactie:sic), maar er wordt ook in zalen van de gemeente lesgegeven en die wil er geen geld aan uitgeven.

De slechte akoestiek in gymzalen is een landelijk probleem dat al jaren speelt. Bij de landelijke vereniging voor gymleraren zijn veertig leraren bekend die kampen met doofheid. Veel gemeenten en scholen houden zich niet aan de geluidsnormen. Geluidnieuws publiceerde in mei 2007 al eerder hierover.

Gemeente neemt geen maatregelen

De gemeente Rijssen-Holten neemt voorlopig geen maatregelen om een einde te maken aan de geluidsoverlast in de gymzalen van scholengemeenschap De Waerdenborch in Holten.

Volgens wethouder Wolterink hebben aanpassingen aan de zalen nu geen prioriteit. Leraren en leerlingen van scholengemeenschap De Waerdenborch klagen, omdat het te hard nagalmt in de zaal. Uit protest werd maandag met gehoorbeschermers gesport. Arbo-onderzoek heeft ook aangetoond dat de nagalm boven de norm ligt. Toch weigert wethouder Wolterink maatregelen te nemen. Hij stelt dat gehoorschade ook kan optreden als de nagalm onder de norm ligt die de arbowet voorschrijft.

Bron: NOS Nieuws, Algemeen Dagbald, RTV Oost

home...