Fouten bij berekeningen A4 en A74

Redactie, 14 november 2007

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft fouten gemaakt bij de planning van nieuwe snelwegen. Rijkswaterstaat als dienst van het ministerie had deze fouten kunnen voorkomen door betere controle uit te oefenen op verstrekte opdrachten en afspraken beter vast te leggen. Het gaat hierbij zowel om luchtonderzoek, als om geluidsonderzoek.

Analyse door het speciale onderzoeks- en verificatiebureau van de Tweede Kamer, het OVB, leert dat er sprake is van een fout door menselijk handelen, die bovendien niet geheel onlogisch is. De gemaakte fouten zijn verklaarbaar en het OVB heeft geen aanwijzingen dat van opzet sprake zou zijn. In beide gevallen is sprake van menselijke fouten waarbij meer partijen betrokken zijn (opdrachtgever en opdrachtnemer). In die zin zijn de gemaakte fouten niet zonder meer toe te rekenen aan specifiek één persoon of één organisatie. Dat neemt niet weg dat Rijkswaterstaat deze fouten had kunnen voorkomen door uitgangspunten vooraf beter vast te leggen en de berekeningen tijdens het proces en achteraf beter te controleren.

DHV heeft een invoerfout gemaakt bij de verkeerskundige bepaling van de prognosecijfers. Hoewel uitgegaan moest worden van een verbreding bij Knooppunt Ypenburg richting A13 van 2x3 naar 2x4 rijstroken in beide richtingen, heeft DHV niet  gerekend met genoemde verbreding van 2 maal 3 naar 2 maal 4 maar met de bestaande situatie van 2 maal 3 rijstroken. Doordat DHV van te weinig rijbanen uitging werd de capaciteit van knooppunt Ypenburg met 30 procent onderschat. Die fout had Rijkswaterstaat kunnen ontdekken als zij beter had opgelet, stelt het onderzoeksbureau van de Tweede Kamer.  De fout is daarentegen ontdekt door de Zuid Hollandse Milieufederatie.

communicatiefout

Het OVB concludeerd dat er in feite sprake is van een communicatiefout. Tussen opdrachtgever (Rijkswaterstaat) en opdrachtnemer (externe verkeerskundige onderzoeksbureaus) is een misverstand ontstaan over de aannames die gebruikt moeten worden. Hierdoor is de invoer in de modellen niet de juiste.

gevolgen

De rekenfout bij de A4 leidt ertoe dat de minister concludeert dat een compleet alternatief voor de voorkeursvariant in de verdere besluitvormingsprocedure buiten beschouwing kan worden gelaten. De fout bij de A74 heeft als gevolg dat het OTB niet ter visie wordt gelegd, dat er drie overige fouten aan het licht komen en er (overigens relatief beperkte) gevolgen zijn voor de kosten van de A74. In beide gevallen hebben de fouten ook gevolgen voor de planning van het project. De noodzakelijke aanvullende onderzoeken en de op basis daarvan te maken afwegingen vergen vele maanden.

Minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) heeft inmiddels zijn reactie op het rapport gegeven, zie dit artikel in Geluidnieuws.

Bronnen: NRC Handelsblad, Rapport Onderzoeks- en Verificatiebureau

home...