Redactie, 4 februari 2006
Redactioneel commentaar: Het ProRail beheerplan voor 2006 is bij de Tweede Kamer aangeland. Hierin gaat ProRail onder andere in op Geluid. Opvallend is dat ProRail onder het hoofdje "gebruiksvergoeding" stelt: "Het is niet uitgesloten dat de komende 10 jaren in de gebruiksvergoeding een differentiatie naar geluidskenmerken wordt aangebracht".
Het archief van Geluidnieuws heeft een langer geheugen dan ProRail lijkt het. In het persbericht van juni 2004 had het kabinet al aangekondigd dat de gebruiksvergoeding die spoorvervoerders betalen aan de overheid uiterlijk in 2008 afhankelijk gemaakt wordt van de geluidsproductie van het materieel. Eens kijken of de Tweede Kamer het kabinet hier nog aan herinnert.
Hieronder de andere plannen van ProRail voor 2006 met betrekking tot Geluid. ProRail stelt daarin ook problemen te ondervinden bij het implementeren van ICM, omdat nieuwe wet- en regelgeving, zoals geluidsproductieplafonds nog niet van kracht is geworden. Hier laat de rijksoverheid ProRail ook wel erg lang op wachten. Geen wonder dat ProRail dan ook geen haast maakt met de gebruiksvergoeding.
ProRail maakt bij de uitvoering van spoorvernieuwings- en nieuwbouwprogramma’s waar mogelijk nieuwe sporen voegloos en legt betonnen dwarsliggers aan. Daardoor vermindert de geluidhinder op de baanvakken.
In 2005 is het Uitvoeringsprogramma Geluid Emplacementen gestart. Dit programma voorziet in de sanering van bestaande normoverschrijdingen in de periode van 2005 tot 2010. Het geluid op emplacementen wordt beperkt door het voegloos maken van sporen, maatregelen die het booggeluid reduceren en aanvullende voorzieningen zoals geluidsschermen. In 2006 rondt ProRail de sanering af van de emplacementen waarmee in 2005 gestart is: Hoorn, Amsterdam Zaanstraat, Leeuwarden, Onnen, Roosendaal en Haarlem Goederen. De verschillende milieuvergunningen geven op dit moment geen aanleiding voor prioritering in de volgorde van de sanering van de overige emplacementen. De planning wordt vooral beïnvloed door de wijze van aanbesteden, aansluiting bij bestaande onderhoudsplannen en eventueel onvoorzien handhavend optreden van een bevoegd gezag. De planning van de additionele emplacementen die in 2006 zullen worden aangepakt is daarom nog niet bekend. Voor 2007 is een inhoudelijke milieutechnische evaluatie gepland van het project. Geluidkartering en geluidactieplan Conform de Beheerconcessie artikel 8 zal ProRail de geluidbelasting als gevolg van spoorverkeer voor de burger in kaart brengen en een actieplan opstellen om de knelpunten aan te pakken. Van 2005 tot 2007 zal ProRail strategische geluidbelastingkaarten maken voor spoorwegen waar jaarlijks 60.000 treinen of meer passeren. Dit project ligt op schema. In 2007 en 2008 stelt ProRail een voorstel op voor de aanpak van de geluidhinder langs deze spoorwegen.
Het Innovatie Programma Geluid bestaat uit een zorgvuldig samengestelde set van (deel)projecten die zijn gericht op het aanpakken van spoorweglawaai bij de bron. Naast het testen van nieuwe maatregelen aan rails en treinen is het versneld toepasbaar maken van deze innovaties een tweede belangrijke stap. Dit moet leiden tot halvering van de bestaande kosten en een betere acceptatie door omwonenden in vergelijking met traditionele maatregelen als geluidsschermen. ProRail coördineert het deel van het Innovatie Programma Geluid dat betrekking heeft op het spoor. In 2005 zijn twee IPG projecten afgerond, te weten raildempers en akoestisch slijpen. Raildempers worden bij projecten al meegewogen als mogelijke geluidsmaatregel. Omdat het aanbrengen van de huidige raildemper erg arbeidsintensief is, is er een vervolgonderzoek gestart naar Prefab raildempers. Akoestisch slijpen is alleen effectief bij materieel met gladde wielen. Dit zal worden toegepast op het HSL-traject. Op het conventioneel spoor is akoestisch slijpen nog niet mogelijk omdat daar op dit moment nog veel treinen zonder gladde wielen rijden. In 2006 voert ProRail de volgende projecten uit waarvoor reeds een beschikking is ontvangen: Permanente meetposten, Kenniscentrum geluid spoor, Duurzame oplossing booggeluid, Prefab raildempers, Omloopstudie goederenwagens, Overkappen dieselsporen, Parkeren naast perron, Gelijktijdige processen en LL-blokken goederenwagens (autotrein). Twee projecten worden nog ingediend voor een beschikking: Monitoring gladheid spoor en Implementatiebevordering stil materieel.
De verdeling van capaciteit moet binnen de milieuwet- en regelgeving plaatsvinden. Daartoe wordt het bestaande verdelingsproces aangepast en worden hulpmiddelen ontwikkeld. Projectmatig worden daarvoor in 2006 en 2007 de volgende stappen gezet:
Op dit moment ondervindt ProRail problemen bij het implementeren van ICM, omdat nieuwe wet- en regelgeving, zoals RVGS en Geluidsproductieplafonds, nog niet van kracht is. Voor geluid wordt deze nieuwe wet- en regelgeving waarschijnlijk aanzienlijk beter uitvoerbaar dan de huidige wet- en regelgeving (BGS). Implementatie BGS is een zeer arbeidsintensieve en dure procesaanpassing. Dat komt omdat voor BGS erg veel specifieke omgevingsinformatie per verdelingsvraagstuk moet worden geïnventariseerd en doorgerekend. ProRail streeft ernaar om Integraal Capaciteitsmanagement op een efficiënte wijze te implementeren. De eerste prioriteit ligt bij het verkrijgen van inzicht in de actuele knelpunten, daar waar het plafond is bereikt. Hiervoor kan een indicatieve rekentool voldoende zijn. Vervolgens moeten voor de knelpunten worden bezien, welke maatregelen nog kunnen worden genomen. Daarvoor is specifiekere informatie nodig, wat meer eisen van een rekentool zal vragen. Zolang een specifiek uitontwikkelde rekentool nog niet gereed is, zal die informatie aan de hand van ad hoc onderzoeken moeten worden verkregen.
Bron: via Parlando Tweede Kamer, lees hier het gehele document