Rotterdam Airport hoeft geen boete te betalen - overschrijding komt door vluchten overheid

23 oktober 2005

Blijkens een artikel in NRC Handelsblad van 13 oktober 2005 en een bericht op www.nu.nl hoeft Rotterdam Airport de boete van maximaal 520.000 euro, die de luchthaven vorige maand door de staat werd opgelegd vanwege het overschrijden van de geluidsnormen, (voorlopig) niet te betalen.

Wat vindt u hier nu van? Mail naar redactie@geluidnieuws.nl
lees hier de reacties

Rotterdam Airport had een rechtzaak aangespannen tegen staatssecretaris Schultz van Haegen van V&W, naar aanleiding van de boete van een half miljoen euro waartoe de staatssecretaris vorige maand besloot na overtreding door de luchthaven van de wettelijk toegestane geluidsnormen.

Rotterdam Airport had zich verweerd met het argument dat de geluidsoverlast het gevolg was van de overheidsvluchten. Sinds de sluiting van marinebasis Valkenburg bij Den Haag en Leiden, deze zomer, wordt Rotterdam tientallen keer per maand gebruikt als vertrek- en landingsplaats voor overheidsvertegenwoordigers. Aangezien dat vooral 's nachts gebeurt, wanneer de geluidsnormen extra streng zijn, is het praktisch onmogelijk om aan de normen te voldoen, zo redeneert de luchthaven. De rechtbank volgde deze zienswijze, en schorste het besluit van de staatssecretaris tot 1 november 2005.

sluiting voor overheidsvluchten

De uitspraak heeft tot gevolg dat Rotterdam Airport weer toegankelijk wordt voor een gedeelte van het overheidsverkeer. Uit protest tegen de dwangsom sloot het voormalige vliegveld Zestienhoven, dat jaarlijks ruim twintigduizend vliegbewegingen registreert, in september haar start- en landingsbanen voor overheidsvluchten. Luchthaven Schiphol is het enig beschikbare alternatief voor Rotterdam, dat vanwege zijn ligging dichtbij Den Haag aantrekkelijk is voor diplomaten en politici.

Een woordvoerder van Rotterdam Airport zegt dat de luchthaven opgetogen is over de uitspraak van de rechtbank. ,,De overheid kan niet eerst besluiten Rotterdam als uitvalsbasis te gebruiken, en vervolgens boetes uitdelen wanneer door haar eigen aanwezigheid geluidsoverlast ontstaat'', zegt zij.

Rotterdam Airport bekijkt momenteel samen met staatssecretaris Schultz van Haegen hoe overtreding van de geluidsnormen in de toekomst kan worden voorkomen. Omdat de luchthaven voor volgend jaar "soortgelijke problemen" voorziet, gaat Zestienhoven ,,binnen enkele dagen'' bij Schultz van Haegen pleiten voor een "gedoogbeleid" ten aanzien van de geluidsnormen.

kamervragen

Blijkens haar antwoord van 24 oktober jl. op kamervragen onderkent de staatssecretaris haar dubbele verantwoordelijkheid. "Ten einde, in de gegeven situatie, de geluidbelasting door regerings- of militaire vliegtuigen zo veel als mogelijk te beperken, heb ik het Kabinet van de Koningin, de ministeries en de Nederlandse Bank verzocht om tot aan 1 november 2005 in principe geen gebruik te maken van Rotterdam Airport. Dat verzoek geldt nog steeds, ook na de uitspraak van de rechtbank."

Wat er met het geschorste besluit (de dwangsom) gebeurt, is nog niet bekend: "Ik heb overigens nog wel een besluit te nemen op het bezwaar van de exploitant tegen het dwangsombesluit", aldus Schultz van Haegen.

Mogelijk is er op termijn meer geluidsruimte rond de luchthaven, omdat er momenteel "nauwkeuriger wordt gevlogen op de naderingsroutes bij Rotterdam Airport dan destijds bij de berekening van de vigerende Ke- geluidszone is aangenomen." Op zijn vroegst kan de geluidszone echter pas na 31 oktober 2006 worden bijgesteld; een oplossing voor het komende jaar ontbreekt nog.

Bron: NRC Handelsblad, Nieuwsbank

 

home...