Redactie, 4 juni 2005
Met veel spanning heeft de redactie van Geluidnieuws gewacht op de rapportage van de commissie Nouwen. En niet alleen omdat lang geleden, in het allereerste nummver van Geluidnieuws, mei 2000, hier al een artikel over verscheen, "Rekeningrijden ideaal voor bestrijding van lawaai".
Helaas, geluid lijkt wel een beetje uit... maar als zoethouder is het onderwerp wel voldoende voor wat lippendienst. Het Platform heeft namelijk volgens eigen zeggen de volgende doelstellingen centraal gesteld bij de uitwerking van anders betalen voor mobiliteit:
In het advies (hier te downloaden) komt geluid echter niet meetbaar terug, zie bijvoorbeeld de tabel over de milieueffecten:
In een bijlagerapport gaat het RIVM wel in op geluid:
De effecten van de varianten op geluid, natuur en landschap zijn in deze studie niet ingeschat. Op basis van eerdere studies zijn echter geen grote effecten van de varianten te verwachten.
Uit indicatieve geluidsberekeningen van prijsvarianten in de Quick Scan van de milieu-effecten van de Nota Mobiliteit (Geurs et al., 2004) bleek dat bij een zeer forse inzet van prijsbeleid (een volledige variabilisatie van MRB en BPM in combinatie met een congestieheffing) het aantal woningen langs rijkswegen met een geluidsbelasting boven de 65 dB(A) (Lden) circa 10% af zal nemen. Het treffen van geluidswerende of afschermende maatregelen bij weginfrastructuurprojecten is echter van veel grotere invloed op de geluidsbelasting langs rijkswegen dan prijsbeleid. De volledige realisatie van ZOAB (zeer open asfalt beton) op rijkswegen kan de verwachte toename van het geluid veroorzaakt door wegverkeer in de periode 2000-2020 (circa 50%) meer dan teniet doen. Als daarnaast op alle wegvakken waar de capaciteit wordt uitgebreid (conform het MIT en de ZSM-projecten) geluidsmitigerende maatregelen of sanering wordt verondersteld, dan kan het aantal overschrijdingen van woningen langs rijkswegen geluidsbelasting boven de 65 dB(A) (Lden) meer dan halveren.
Bron: parlando, via website Tweede Kamer