Schiphol presenteert gebruiksplan 2001

Schiphol, 24 augustus 2000

Ook volgend jaar zullen er minder dan 12.000 woningen rond Schiphol een feitelijke geluidsbelasting ondervinden van 35 Kosteneenheden (Ke) of meer. Dat blijkt uit het Gebruiksplan 2001, dat Amsterdam Airport Schiphol gisteren ter vaststelling heeft aangeboden aan minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat. Het Gebruiksplan 2001 heeft betrekking op de periode van 1 november 2000 tot en met 31 oktober 2001.

In het Gebruiksplan 2001 wordt het verwachte baangebruik en daarmee de geluidsbelasting van de luchthaven voor het komende gebruiksplanjaar beschreven. Naar verwachting komt het aantal woningen dat feitelijk met meer dan 35 Ke zal worden belast uit op circa 9.700 en het aantal woningen in de nacht (26 LAeq) zone op 3.900.

Daarbij is niet gerekend op weersomstandigheden die sterk afwijken van het gemiddelde weer. In de praktijk kunnen deze getallen daarom iets hoger of lager uitvallen, maar het aantal woningen in de 35 Ke-contour zal ruim binnen het met het kabinet en de Tweede Kamer afgesproken maximum van 12.000 blijven.

In het lopende gebruiksplanjaar 2000 zal het aantal woningen dat feitelijk met 35 Ke of meer wordt belast naar verwachting uitkomen op circa 10.000. In het gebruiksplanjaar 1999 bedroeg het aantal feitelijk met 35 Ke of meer belaste woningen 10.404.

Groei met 20.000 vluchten

Amsterdam Airport Schiphol is voor het gebruiksplanjaar 2001 uitgegaan van 436.700 vliegtuigbewegingen in het handelsverkeer. Dit is 20.000 meer dan de prognose voor het gebruiksplanjaar 2000 en in overeenstemming met de afspraak met de regering dat het aantal vluchten op Schiphol ieder jaar met circa 20.000 mag toenemen, tot 460.000 in 2002.

Nacht

Voor de nachtperiode (23.00 - 06.00 uur) rekent Amsterdam Airport Schiphol in het Gebruiksplan 2001 op 12.860 vliegtuigbewegingen, ongeveer evenveel als dit jaar. In voorgaande jaren vonden relatief veel ongeplande starts en landingen in de nacht plaats, onder meer als gevolg van vertragingen en te vroege aankomsten. Daarom is dit jaar de maatregel ingevoerd dat vluchten met een geplande aankomsttijd ná 06.00 uur die vroeger dan 06.00 uur op Schiphol arriveren, in een "holding" moeten wachten. Deze maatregel is zeer succesvol gebleken en wordt daarom in het gebruiksplanjaar 2001 voortgezet.

Nieuwe zones

In juni 2000 zijn nieuwe geluidszones voor het huidige vierbanenstelsel van kracht geworden. Deze nieuwe zones zijn in de plaats gekomen van de eerdere 35 Ke- en 26 LAeq-zones, die onvolkomenheden bevatten. Deze zorgden ervoor dat er in de afgelopen jaren overschrijdingen van de geluidszones plaatsvonden, terwijl het aantal belaste woningen veel minder was dan het wettelijke maximum. In de aangepaste 35 Ke-zone liggen 1.594 woningen die niet in de oude zone lagen. Van de circa 9.700 woningen die in het gebruiksplanjaar 2001 naar verwachting feitelijk met 35 Ke of meer worden belast, zijn er 25 buiten de oude zone gelegen.

Met het van kracht worden van de nieuwe geluidszones worden eventuele overschrijdingen niet meer door de minister van Verkeer en Waterstaat gedoogd. De feitelijke ontwikkeling van de geluidsbelasting wordt nauwgezet gevolgd door het Noise Monitoring Committee, waarin vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, Luchtverkeersleiding Nederland, slotcoördinator, overheid en de luchthaven zitting hebben. Deze commissie kan gedurende het jaar allerlei operationele maatregelen nemen om binnen de geluidszones te blijven.

Desondanks kan de luchtvaartsector geen garantie geven dat er geen incidentele overschrijdingen van de zones zullen plaatsvinden, bijvoorbeeld indien - niet gepland - een baan langere tijd buiten gebruik genomen moet worden of bij langdurige extreme weersomstandigheden. Voor het gebruiksplanjaar 2001 wordt dit overigens niet voorzien.

Windcriteria van invloed op capaciteit

De eerder dit jaar door de Commissie Rinnooy Kan geadviseerde dwars- en staartwindcriteria hebben gevolgen voor het baangebruik en derhalve voor de geluidscapaciteit van Schiphol. Voor de dagperiode betekenen deze criteria een verruiming (van 15 knopen dwarswind/5 knopen staartwind naar 20/7) en voor de nacht een verscherping (van 25/5 knopen naar 20/7). Deze wijziging van de windcritera en het daarbij behorende baangebruik is niet meegenomen in het ontwerp van de nieuwe geluidszones die in juni 2000 vastgesteld zijn en zouden een overschrijding van deze zones kunnen veroorzaken. De luchtvaartsector heeft daarom besloten om alleen de (verscherpte) dwars- en staartwindcriteria voor de nachtperiode in te voeren. Voor de dagperiode worden de huidige windcriteria gehandhaafd. Hierdoor zijn er geen gevolgen voor de geluidsbelasting overdag; alleen bij aanhoudende ongunstige nachtelijke weersomstandigheden is er een verhoogde kans dat de Buitenveldertbaan aan het eind van het gebruiksplanjaar 's nachts gesloten moet worden.

Nieuwe milieunormen

De huidige geluidsnormen gebaseerd op 35 Ke- en 26 LAeq-geluidszones en een vastgestelde beheerste groei van 20.000 vliegtuigbewegingen per jaar, zullen tot 2003 van toepassing zijn. Vanaf de volledige ingebruikname van de vijfde baan in 2003, zal een nieuw stelsel van milieu- en veiligheidsnormen van kracht worden. Deze normen zullen gelijkwaardig zijn aan de normen die nu wettelijk voor Schiphol van kracht zijn, maar ze zullen duidelijker zijn en beter te handhaven. In dit nieuwe stelsel zullen de geluidszones als instrument voor het beheersen van de geluidsbelasting verdwijnen en vervangen worden door andere handhavingsnormen. In juni 2000 heeft een meerderheid van de Tweede Kamer op hoofdlijnen ingestemd met de uitgangspunten van dit nieuwe stelsel.

Lees ook de reaktie op het bovenstaande van Groen Links.

Bron: via Nieuwsbank

home...