Leerdam, 13 september 2000
In Leerdam vindt een bijzondere expositie plaats, met geluidswerken van Toine Horvers, Edwin van der Heide en BMB con. (Justin Bennet, Roelf Toxopeus en Wikke 't Hooft).
Opening: 16 september om 16.00 uur, Kunststation Leerdam
Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 13.00 uur tot 18.00 uur
Met op 7 oktober van 14.00 uur tot 19.00 uur:
'DE HAAN VAN DE BUREN', een symposium over geluid
Geluiden kunnen per meter verschillen, kunnen vooruitlopen op wat je ziet en kunnen hoorbaar maken wat niet zichtbaar is. Zoals je een stad kunt zien, kan je ook door steden lopen op je gehoor. Een stad zou in kaart gebracht kunnen worden op basis van verschillende geluidssterktes en hoeveelheid geluid. Van 16 september tot en met 7 oktober zal er op een aantal plaatsen in de binnenstad van Leerdam het werk van geluidskunstenaars te horen zijn die zich lieten inspireren door voor hen opvallende karakteristieken van Leerdam.
BMB con. (Justin Bennet, Roelf Toxopeus, Wikke 't Hooft) is een langdurig samenwerkingsverband van drie kunstbroeders. Zij zijn gespecialiseerd geraakt in het naar eigen inzicht tot leven brengen van natuurlijke en industriële materialen. Door middel van licht en geluid zal tijdens de tentoonstelling het Kunststationsgebouw als een levend wezen verheugd reageren op de thuiskomst van de Leerdamse forensen. Ook het vertrek van de treinreiziger zal luidruchtig worden verkondigd. In de spits zal dit leiden tot euforische taferelen. Het Kunststation dient ook als vertrekpunt voor een ander project dat BMB con. door heel Nederland wil laten plaatsvinden.
Toine Horvers is gefascineerd door de geografische ligging van Leerdam. Tijdens zijn fietstochten door de omgeving viel het hem op dat Leerdam het middelpunt is van drie drukbevaren waterwegen. In Leerdam zelf is dat niet onmiddellijk te merken. Daarom wil Horvers iets van die onzichtbare bedrijvigheid waarneembaar maken in de stad. Voor zijn werk "Rivierenland" vangt hij met de marifoon gesprekken op die de binnenvaartschippers voeren met de sluis- en brugwachters en met elkaar. Deze signalen worden opgevangen op de toren van de Grote Kerk waar de berichten te horen zijn uit de vier windrichtingen. Zo kan de bezoeker boven op de toren al luisterend het landschap aftasten en zich een beeld vormen van de enorme bedrijvigheid die daar heerst.
Edwin van der Heide onderzoekt geluid waar je bij staat, hij kan je broekspijpen doen bewegen met geluidsgolven, hij kan geluiden produceren zo laag dat je ze niet meer kunt horen. Van der Heide zal in stad een aantal lantaarnpalen zachtjes met elkaar laten mompelen. Zijn ze aan het roddelen? Kunnen wij ze verstaan? Het geluid dat zij voorbrengen is afhankelijk van andere geluiden in de stad en is daarmee nooit hetzelfde. Zo wordt er een geluidssculptuur neergezet dat voortdurend verrast en veranderd.
De installaties zijn te zien en te horen in de binnenstad van Leerdam van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur. Een plattegrond waarop de plekken van de kunstwerken zijn aangegeven kan gratis worden afgehaald op het Kunststation en bij de plaatselijke VVV.
Als afsluiting van de expositie wordt op het Kunststation een symposium georganiseerd over geluid in de ruimste zin van het woord. Aart van Zoest (semioloog), Han van der Vegt (dichter), Hans Vrieler (radiopresentator en uitvinder van o.a. de looproutes voor blinden) en Gerard van der Leeuw (musicoloog) zullen het fenomeen geluid van verschillende kanten te verklaren. Zo zullen er onderwerpen aan bod komen zoals hoe het is om te leven in een wereld die alleen uit geluid bestaat, of welke lichaamsdelen er mee trillen als je hele lage tonen hoort. Waarom een vraag anders klinkt dan een antwoord en of bepaalde klanken depressief kunnen maken. Er zal niet alleen gepraat worden over geluid, in een geluidperformance zal BMB con. nog een keer laten horen waarom geluid nu zo fascineert en verwondert. Zaterdag 7 oktober in het Kunststation van 14.00 tot 19.00 uur, gratis toegankelijk. |
![]() |
Voor meer informatie: Het Kunststation
|
![]() |
Bronnen: tekst: via Nieuwsbank (bewerkt, ingekort), figuren: Het kunststation