Milieudefensie biedt de ministers Pronk en Netelenbos handtekeningen Schiphol aan

Milieudefensie, Amsterdam/Den Haag, 20 oktober 2000

Vanmorgen hebben de ministers Netelenbos van Verkeer en Pronk van Milieu ruim 22.500 kaartjes in ontvangst genomen van burgers die vragen om een geluidsmeter in hun buurt. Zij willen dat de ministers een grens stellen aan het vliegtuiglawaai en dat zij ingrijpen bij dreigende overschrijdingen. Onder de ondertekenaars bevinden zich ook 34 gemeenten uit de wijde omgeving van Schiphol, waaronder Leiden, Haarlem, Amsterdam en Hilversum. De actie 'Vliegtuiglawaai? Houd het in de hand' is een initiatief van Milieudefensie en wordt gesteund door Stichting Natuur en Milieu, Milieufederatie Noord-Holland en Platform Leefmilieu Regio Schiphol.

In een reactie zei minister Pronk: 'Ik ben het ermee eens. Ik vind ook dat er meer meetpunten moeten komen.' Minister Netelenbos wilde niet vooruitlopen op het advies van de commissie Berkhout. Die commissie adviseert het kabinet binnenkort over een nieuw systeem van geluidsgrenzen.


Figuur 1. De gecumuleerde geluidbelasting in Nederland, 1999,
laat duidelijk de grote invloed van Schiphol zien
(figuur afkomstig van de website van het RIVM)

Omwonenden en milieu krijgen steeds meer last van het groeiende Schiphol. In oktober zijn de geluidsgrenzen al twee keer overschreden. Daarom pleiten de milieu- en bewonersorganisaties voor de aanleg van een netwerk van 350 tot 400 geluidsmeters in de wijde omtrek van Schiphol. Alleen zo'n uitgebreid netwerk levert een reel beeld op van de geluidsoverlast die het vliegverkeer veroorzaakt. Door bovendien aan elk meetpunt een geluidsmaximum te koppelen, kan de minister bij dreigende overschrijdingen ingrijpen.

De lijst van gemeenten die de actie ondersteunen luidt: Aalsmeer, Alkemade, Amstelveen, Amsterdam, Amsterdam Geuzenveld/Slotermeer, Amsterdam Osdorp, Beverwijk, Blaricum, Bussum, Castricum, Diemen, Haarlem, Haarlemmerliede - Spaarnwoude, Heemskerk, Heiloo, Hillegom, Hilversum, Huizen, Laren, Leiden, Loosdrecht, Muiden, Naarden, Nederhorst den Berg, Oestgeest, Oostzaan, Sassenheim, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Weesp, Zaanstad, Zandvoort 

Gemeente Leiden

'Een niet mis te verstaan signaal aan de verantwoordelijke ministers, dat de geluidsoverlast van Schiphol zich niet beperkt tot de directe omgeving van het vliegveld', zo omschrijft milieu wethouder Pechtold van Leiden het resultaat van de actie. Van 22.500 kaarten kwam meer dan tien procent van de van een Leidse afzender. 

Eind november stuurde de Leidse regio een nota naar de provincie Zuid-Holland, waarin de visie op de uitbreiding van Schiphol nog eens wordt uitgelegd. 'Niemand onderschat het economisch belang van Schiphol. Maar de regio wil wl dat de geluidsoverlast en de luchtvervuiling wordt teruggedrongen. Dat kan door vliegtuigen hoger te laten vliegen', legt Maarten Sick van de gemeente uit. 'Ook kan z worden gevlogen dat zo min mogelijk vliegtuigen boven woon- en natuurgebieden opstijgen en landen.'

De campagne gaat ondertussen door: wie de kaart nu alsnog instuurt (ook verkrijgbaar bij het stadhuis en het Stadsbouwhuis) kan via een 'nazending' zijn stem laten horen. De gemeente steunt de actie, omdat uit onderzoek is gebleken dat steeds meer Leidenaars last hebben van laag overkomende vliegtuigen. 

Bron: via Nieuwsbank

home...