Kilometerheffing mogelijk met slimme boordcomputer

Stichting Natuur en Milieu, Utrecht, 9 november 2000

Invoering van een individuele kilometerheffing op basis van "de gebruiker betaalt" en "de vervuiler betaalt" is praktisch goed mogelijk. Een slimme moderne boordcomputer berekent de kosten. De autorijder betaalt een eerlijke prijs, de milieugevolgen van het autorijden worden een stuk minder, evenals de files, en het wordt veiliger in het verkeer. Dit blijkt uit onderzoek door het Economisch en Sociaal Instituut van de Vrije Universiteit en bureau Peeters Advies in opdracht van Stichting Natuur en Milieu. De milieuorganisatie heeft vandaag de resultaten van het onderzoek aangeboden aan minister Netelenbos van Verkeer en hoofddirecteur Van Woerkom van de ANWB. Zij vraagt de minister gezwind te gaan werken aan de invoering van de geavanceerde kilometerheffing, om te beginnen voor de vrachtauto's. In Zwitserland wordt op 1 januari 2001 al zo een (eenvoudige) kilometerheffing via een boordcomputer ingevoerd voor vrachtauto's. In ons land kan in 2008 de heffing voor alle auto's zijn ingevoerd. Aan de ANWB stelt Natuur en Milieu voor om samen een aantal aspecten uit te werken op het vlak van draagvlak en communicatie.

Ook geluidheffing

De kilometerheffing rekent de externe kosten en gevolgen van het autorijden eerlijk toe aan de individuele autorijder.Wie meer rijdt, betaalt meer en wie minder rijdt, betaalt minder. Een boordcomputer achter de voorruit berekent de kilometerheffing. De hoogte van het te betalen bedrag is afhankelijk van het tijdstip van rijden en de route, en ook van de milieugevolgen van het rijden, zoals de vervuiling door de uitlaatgassen, het soort brandstof en de geluidhinder. Betaling geschiedt met een chipkaart. Het systeem is betrouwbaar en ongevoelig voor fraude en beschermt de privacy van de autorijder.

Belangrijk is dat de kilometerheffing variabilisatie van de autokosten mogelijk maakt, iets dat binnen het huidige belastingsysteem voor auto's en autobrandstoffen niet mogelijk is. De motorrijtuigenbelasting wordt geheel in de kilometerheffing verdisconteerd en als zodanig dus afgeschaft. De aanschafbelasting (BPM) wordt omgevormd tot een aanschafbelasting die afhankelijk is van de milieukenmerken van de auto. De accijnzen op de motorbrandstoffen worden verlaagd tot het laagste niveau dat Europees is toegestaan.

In het onderzoek zijn vier varianten uitgewerkt, met elk verschillende variabilisatie-karakteristieken. Het blijkt dat alle varianten resulteren in een flinke verlaging van de automobiliteit, maar dat de totale mobiliteit slechts licht vermindert. Het gebruik van fiets en openbaar vervoer en vooral de gemiddelde bezettingsgraad van de auto nemen toe. In de meest milieuvriendelijke variant wordt het energiegebruik met twintig tot veertig procent teruggedrongen. De vervuilende emissies nemen tot zeventig procent af, en geluidhinder en verkeersonveiligheid nemen met circa twintig procent af. Nadere inlichtingen:

Positieve reacties

Zowel Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat als hoofddirecteur Van Woerkom van de ANWB hebben vanochtend positief gereageerd op de voorstellen van Stichting Natuur en Milieu om snel te komen tot een geavanceerde kilometerheffing. Op de persconferentie in Den Haag bood algemeen directeur Van den Biggelaar van Stichting Natuur en Milieu het onderzoeksrapport aan hen beiden aan. "Dit is het systeem van de toekomst", zei minister Netelenbos, die tevens opmerkte dat dit systeem eerlijker is dan het huidige systeem.

Dat vond ook de ANWB. "We hebben een positieve grondhouding t.o.v. de voorstellen van Stichting Natuur en Milieu en nemen graag hun uitnodiging aan om dit systeem samen verder uit te werken", aldus de heer Van Woerkom die tevens aankondigde dit plan te willen bespreken met de Europese zusterorganisaties van de ANWB.

Bron: via Nieuwsbank

home...