Snorfiets in Utrecht naar de rijbaan

Redactie, juli 2018

Gemeenten en alle andere wegbeheerders kunnen per 1 juli 2018 besluiten om op drukke fietspaden de scooter/snorfietser naar de rijbaan te verplaatsen. De snorfietser is dan wel verplicht een helm te dragen. Dit heeft het Rijk in juli bekendgemaakt.

De gemeente Utrecht wil al langer af van de snorfiets – met blauw kenteken – tussen de fietsers. De brommers zouden geluidshinder, overlast door uitstoot en gevaarlijke situaties opleveren. Zeker tijdens het wachten bij een stoplicht is de uitstoot van brom- en snorfietsen voor fietsers en wandelaars ongezond. Vanwege de helmplicht worden scooters ook minder aantrekkelijk en zal mogelijk het aantal scooters ook dalen. Voordat de snorfiets daadwerkelijk naar de rijbaan kan worden verplaatst is echter nog wel extra onderzoek nodig.

Geschikte Rijbanen

In het nog te nemen verkeersbesluit moet worden aangetoond dat het gaat om druk bereden fietspaden en dat de maatregel bijdraagt aan de veiligheid van de gebruikers van het fietspad. Op basis hiervan acht wethouder Everhardt het gebied binnen de stadsring als meest kansrijk voor het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan.

Dit betekent dat de snorfiets op wegen als de Croeselaan, Amsterdamsestraatweg, Biltstraat, Catharijnesingel, Vleutenseweg en de Van Zijstweg volgend jaar voortaan de rijbaan op moet. Een helm wordt dan verplicht. Op wegen die deel uitmaken van de stadsring, zoals de Brailledreef, Beneluxweg en de Waterlinieweg, blijft de snorfiets omwille van de veiligheid op het fietspad rijden.

Amsterdam had al eerder besloten de scooters naar de rijbaan te verplaatsen.

Bronnen:

Gemeente.nu, AD, DUIC