Rijksuniversiteit Groningen zoekt deelnemers nieuw onderzoek laagfrequent geluid

redactie, juli 2018

De Rijksuniversiteit Groningen introduceert het wetenschappelijk onderzoek ‘Laagfrequent geluid – Een omgevingsstressor die problemen veroorzaakt?’ en zoekt daarvoor deelnemers. Zo bericht de stichting “Hou Friesland Mooi”.

Reden onderzoek

Tot op heden wordt LFg nauwelijks herkend en erkend als een enorme stressor voor mensen die in een industriële samenleving leven. Het is tevens opvallend dat de lichamelijke, geestelijke en sociaal-maatschappelijke problemen, die mogelijk worden veroorzaakt door LFg weinig tot niet zijn onderzocht. De kennis op dit gebied is slechts gebaseerd op individuele verhalen, casestudies of tudies in kleine groepen die veelal gebruik hebben gemaakt van ongestructureerde observaties van gedrag of subjectieve klachten. Onze werkgroep beschouwt LFg als een serieus probleem en vindt systematisch onderzoek beslist noodzakelijk.

Doel

Mensen die LFg waarnemen, melden een heel scala aan gezondheidsproblemen en moeite met het sociaal-maatschappelijk functioneren. Het doel van het onderzoek is om op systematische wijze vast te stellen of LFg-waarnemers inderdaad meer problemen hebben met cognitieve functies (zoals aandacht, planning, organisatie en geheugen) dan mensen die geen hinder hebben van LFg.

Achtergrond

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Het team dat aan dit onderzoek meewerkt bestaat uit Dr. Anselm Fürmaier, Dr. Lara Tucha, Kristina Erdelyi, BSc., Dr. Janneke Koerts en Prof. dr. Oliver Tucha.

Bron:

Hou Friesland Mooi, Informatiebrief,