Ruime media-aandacht voor gezondheid, rekenmodellen en stiltegebieden

redactie, januari 2017

Op donderdag 12 en vrijdag 13 januari was er in de landelijke media ruim aandacht voor geluid, rekenmodellen en stiltegebieden. Zowel het NTR-programma De Kennis Van Nu (presentatie Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen) en Nieuwsuur hadden een item erover.

Uit onderzoek blijkt steeds vaker dat geluidshinder tot serieuze gezondheidsklachten leidt, met mogelijk een hartinfarct tot gevolg.

De onderwerpen die langskomen waren o.a.:

  • Aandacht dat er steeds meer geluid komt in Nederland. Als we niet oppassen, wordt geluid over 20 jaar milieuprobleem nummer 1.
  • Geluidhinder leidt tot gezondheidsklachten. Er overlijden zelfs mensen aan geluidhinder. Dit komt o.a. doordat slapeloosheid leidt tot veel stress, een hoge bloeddruk, met een dodelijk hartinfarct als mogelijk eindresultaat.
  • Er wordt getest hoe mensen reageren in een slaaplab: ook als je niet wakker wordt, kan je hartslag flink toenemen en wordt je uit je diepe slaap gehaald.
  • Verschillen in resultaten tussen rekenen en meten komt aan bod, waarbij vooral de correctiefactor vanwege toekomstige stille banden impliciet aan de orde wordt gesteld.
  • Aan het woord komen o.a. Erik Roelofsen (NSG), Fred Woudenberg (GGD Amsterdam) en Kees van Luijk (RIVM).

Bronnen: Nieuwsuur, De Kennis Van Nu