De 12 stilste natuurgebieden in Nederland

Natuurmonumenten, november 2016

Het bestaat nog: echte stilte in Nederland. Ontdek de stilste gebieden van Natuurmonumenten. Voor wie rust en ruimte zoekt. Op deze pagina vind je de mooiste plekjes voor een ontspannende wandeling.

Oostpunt van Schiermonnikoog

Hoe langer je loopt, hoe stiller het wordt. De beloning op de oostpunt mag er wezen. Wat een rust en ruimte op dit Waddeneiland!
Naar Schiermonnikoog

Dollard

Eenzame zeearm in het Groningse waddengebied. Ideaal voor liefhebbers van lege landschappen, weidse vergezichten en afgelegen vogelkijkhutten.
Naar Dollard

Dwingelderveld

Officieel stiltegebied waar je vooral in het westelijke deel van stilte kunt genieten, ver weg van de A28. Een zacht glooiend landschap waar je urenlang kunt dwalen.
Naar Dwingelerveld

Egheria

Heuvelachtig hoevenlandschap op en rond de Tankenberg, met 85 meter het hoogste punt van Overijssel. Een landgoed met veel verstilde plekjes.
Naar Egheria

Planken Wambuis

Ideaal voor Veluwse zwerftocht door stille bossen en vlaktes. Wie rustig wandelt, ziet met enig geluk reeŽn, herten of zwijnen passeren.
Naar Planken Wambuis

Harger- en Pettemerpolder

Oer-Hollandse polder pal achter de Hondsbossche zeewering. Rustgevend weidelandschap, het resultaat van middeleeuws monnikenwerk. Weinig mensen, veel vogels.
Naar Harger- en Pettemerpolder

Botshol

Verlaten veengebied onder de rook van Amsterdam, net in de provincie Utrecht. Op de plassen dobberen 's winters veel wintergasten.
Naar Botshol

Tiengemeten

Het Rotterdamse havengebied ligt dichtbij, maar daar merk je op dit eiland niets van. Een natuureiland met heerlijke struinnatuur. Van de paden af is toegestaan.
Naar Tiengemeten

Stippelberg

Rustig bosgebied van 1000 hectare in een oostelijke uithoek van Noord-Brabant. Fraaie uitvalbasis voor wandelaars die de aan de drukte willen ontsnappen.
Naar Stippelberg

De Plateaux

Vormt een geheel met het Belgische natuurgebied Hageven. Hier kun je grenzeloos genieten van gevarieerd landschap met unieke vloeiweiden.
Naar De Plateaux

Imstenraderbos

Zuid-Limburg in het klein, met prachtig bos op heuvelland. Een plek met machtige bomen en uitzichten waar je stil van wordt.
Naar Imstenraderbos

Grotten van de Sint-Pietersberg

Ons stilste en donkerste natuurreservaat. Vaste slaapplek van overwinterende vleermuizen. Wie deze geheime wereld wil ontdekken, kan een ondergrondse excursie boeken.
Naar Grotten van de Sint-Pietersberg

Bron: Natuurmonumenten