Elastisch wegdek vermindert geluid

Europese commissie, 22 april 2015

Geluidsoverlast is nog steeds een probleem op de Europese wegen. Maar dankzij technologische vooruitgang komt er minder geluid van de motor van de auto's af, maar relatief meer van de banden die over het wegdek rollen. Een oplossing wordt getest in Denemarken, waar een deel van de weg is bedekt met experimenteel materiaal dat het geluid van de band dempt.  

Onderzoeker Luc Goubert van de Belgian Road Research Centre zegt dat door het optimaliseren van het wegdek rolgeluid kan worden verminderd. "Je hebt drie parameters - je hebt de textuur, je heb de absorptie en je hebt de elasticiteit - en elasticiteit is een parameter die tot dusver niet is benut,"

Hoe werkt het?

Een elastische cover op het wegdek, ontwikkeld door een Europees onderzoeksproject, neemt ongeveer 85 procent van de energie van het verkeerslawaai weg. Hans Bendtsen, een onderzoeker in wegverkeerslawaai heeft een 8dB reductie van geluidsoverlast gemeten, hetgeen hij "opmerkelijk" vond. "Als je dezelfde geluidsreductie wilt bereiken met een geluidswal, zou deze ongeveer 3 meter hoog moeten zijn," zei Bendtsen.
Geluidsmetingen in Denemarken

Getest in verschillende omgevingen

Het materiaal wordt nog onderworpen aan verbeteringen, gericht op voldoende grip bij regen. "Het poroelastische materiaal is samengesteld uit gemalen rubber van gebruikte autobanden en gemalen graniet, verlijmd met polyurethaan," zegt Annette Neidel, laboratorium technicus.

De kostprijs is een probleem

Het bedekken van wegen met materiaal van gerecycleerde banden is geen nieuw idee, maar eerdere pogingen lieten grote problemen zien met de duurzaamheid en ze waren duur. "We proberen een materiaal te ontwikkelen dat een zeer goede geluidsreductie heeft, maar ook een goede duurzaamheid, een goede prijs, en goede wrijvingseigenschappen ", zegt onderzoeker Hans Bendtesen. Dit laatste aspect is van vitaal belang voor de verkeersveiligheid, en is onderzocht op een andere weg in Zweden. In de winter levert het rubber bevattende materiaal een betere grip dan normaal asfalt. Carl Södergren, research engineer meettechnologie legde uit hoe de weerstand wordt bepaald. "Ik meet de wrijving met een bijzondere auto die een vijfde wiel heeft. Door het wiel neer te laten kan ik de wrijving op deze speciale weg bepalen".

Geluidsschermen vervangen?

"Dit oppervlak is absoluut duurder dan normaal asfalt, maar we denken dat het zou moeten worden gebruikt als een alternatief voor geluidsschermen en geluidsschermen zijn ook verschrikkelijk duur. Dus we denken dat het een haalbare optie is", zegt Ulf Sandberg, een andere onderzoeker binnen het project. Maar de vraag is of het materiaal duurzaam genoeg zal zijn. De onderzoekers maken gebruik van een speciaal ontworpen carrousel om jarenlange verkeersbelasting op de testbaan te simuleren. De opstelling laat zien hoe snel het materiaal verslechtert en hoeveel vervuiling het produceert. "We weten dat dit poroelastic oppervlak net zo duurzaam us als normaal asfalt. En we hebben ook de hoeveelheid stof die geproduceerd wordt gemeten - en dit wegdek blijkt minder stof te produceren dan normaal asfalt, "zei Bjorn Kalman, een onderzoeker naar wegdektechniek.

Stil, betrouwbaar en milieuvriendelijk - onderzoekers zijn van mening dat met dit materiaal geluidsschermen in Europa in de nabije toekomst kan vervangen.

Project details

Project acroniem: PERSUADE

Deelnemers: Zweden (coördinator), Denemarken, Slovenië, Polen, Nederland (Dura Vermeer Infrastructuur NV), Frankrijk, Duitsland, België

Project Reference N ° 226.313 Totale kosten: € 4 678 260,8 EU-bijdrage: € 3 376 832 Duur: september 2009 - augustus 2015

Bronnen: EU, Persuade website