Geluidoverlast door hard rijden bij nieuwe tunnel Zuidhorn

Redactie, mei 2015

De provincie Groningen wil al enkele maanden na openstelling aanpassingen doen rondom de nieuwe tunnel van de N355 bij Zuidhorn. Nagenoeg alle passerende auto's rijden te hard door de tunnel, die in september is geopend. Omwonenden klagen over geluidoverlast en gevaarlijke situaties, aldus het Friesch Dagblad.

90% te hard

Al snel na de openstelling ontvingen de provincie en de gemeente Zuidhorn klachten over de snelheid van de auto's in en rond de tunnel en asociaal rijgedrag bij de rotonde en de nieuwe verbindingsweg. Uit een meting van de provincie bleek al dat 90 procent van de automobilisten tussen de tien en twintig kilometer per uur te hard reed in de tunnel. Hier geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur.

De provincie verving daarop de kleine verkeersborden door portalen waarop de maximumsnelheid groter werd aangegeven. Dit heeft blijkbaar niet het gewenste effect gehad. De provincie is nu in gesprek met de politie en de gemeente over de mogelijkheden voor snelheidscontroles.

Aanpassingen

Ook de situatie rondom de tunnel wordt aangepast. Over de rotonde en de nieuwe verbindingsweg kwamen veel klachten over onder meer automobilisten die ten onrechte voorrang namen en ook daar te hard reden. De provincie heeft daarop besloten dat de weg wordt versmald en de vluchtheuvel hoger wordt. De provincie bespreekt de plannen nog met belanghebbenden en wil de situatie voor de zomervakantie hebben aangepast.

Geluidoverlast

Verder liet de provincie een onderzoek doen naar de geluidniveaus van het wegverkeer, na diverse klachten over geluidoverlast. Uit dat onderzoek blijkt dat voor één huis de geluidsbelasting boven de voorkeurswaarde komt van 48 decibel. Bij voorafgaande berekeningen leek het er nog op dat de geluidsbelasting bij alle omwonenden binnen de perken zou blijven.

Isolatie

Eigenlijk moeten er aanvullende maatregelen worden genomen om te zorgen dat het verkeer minder geluid produceert en de belasting zo bij geen enkel huis boven de 48 decibel komt. Dat is volgens NAA te duur. Een alternatief is dat het huis (met gevelwering) beter wordt geïsoleerd en dat de provincie een ontheffing verleent zodat de geluidsbelasting bij dit huis op vijftig decibel mag komen. Over die mogelijkheid is de provincie met de huiseigenaar in gesprek. De provincie betaalt de aanvullende maatregelen.

 

Bron: Friesch Dagblad