Advies Alders voor stapsgewijze groei Eindhoven Airport

redactie, juli 2015

Eindhoven Airport mag verder groeien tot 43.000 vliegbewegingen in 2020. Dat adviseert oud-minister Hans Alders na overleg met betrokkenen, zo schrijft het NRC.

Dit jaar zijn er bijna 29.000 'vliegbewegingen' (een start of een landing). In 2020 zouden dat er 43.000 mogen zijn. Per jaar mogen er 3500 vluchten bij komen, en er komt meer ruimte voor groei in de avonduren en in het weekend.

Na Schiphol is Eindhoven het tweede vliegveld van Nederland. Het aantal passagiers is in de afgelopen vijf jaar gestegen van 1,7 miljoen tot 4 miljoen. Ook het aantal bestemming is in dezelfde periode meer dan verdubbeld. Het kabinet had vorig jaar al besloten dat de luchthaven in stappen mocht groeien tot 29.000 vliegbewegingen dit jaar. Alders heeft bekeken of er de komende jaren verder kan worden gegroeid. Hij vindt dat de luchthaven voldoende heeft gedaan aan duurzaamheid en het bestrijden van geluidsoverlast.

Gemeenten vinden tempo te hoog

De twaalf omliggende gemeenten - uitgezonderd Eindhoven - zijn tegen het advies, meldt het Brabants Dagblad. Volgens hen is onder meer het tempo waarin het aantal vluchten zou toenemen te hoog. ANP meldt dat de gemeenten pas instemmen met de groei als er minder vluchten zijn tussen 23.00 uur en middernacht en het rustig blijft op zondagochtend.

Het gaat om de gemeenten Bergeijk, Best, Bladel, Eersel, Heeze-Leende, Laarbeek, Oirschot, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Zij hebben samen ruim een kwart miljoen inwoners. Echter ook niet alle partijen in Eindhoven zelf zijn gelukkig met het advies. Volgens de lokale partij Brede Beweging LinksOm (BBL) is de balans niet in evenwicht en zal de geluidhinder voor omwonenden verder toenemen. In 2012 ondervonden 17.000 mensen ernstige geluidshinder van Eindhoven Airport, in 2014 is dat aantal gegroeid naar 22.000. In 2020 zal dit aantal, als de uitbreiding plaats heeft gevonden, groeien naar 30.000. Dit vindt BBL niet aanvaardbaar. Het aantal ernstig gehinderden is nu al te hoog.

 

Bronnen: NRC, NOS, BBL