Dwangsom voor Belgische overheid vanwege Zaventem

Redactie, 1 oktober 2014

Volgens een artikel in Nieuwsblad.be van 31 juli 2014 heeft de Brusselse rechtbank van eerste aanleg beslist om twee vliegroutes uit het spreidingsplan voor Zaventem, dat begin 2014 werd ingevoerd, te schrappen. Het zijn de ‘Kanaalroute’ boven Brussel en de ‘Linkerbocht’ boven Etterbeek, Elsene, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde.

Hieronder een kaart met in groen de nieuwe routes volgens het spreidingsplan. Rood gestippeld de bestaande routes.

Het Brusselse gewest had een vordering tot staking ingediend. De Belgische staat krijgt volgens het artikel drie maanden de tijd om de routes uit roulatie te halen. Als dat niet lukt, krijgt de staat een dwangsom van 50.000 euro per dag met een maximum van 36 miljoen euro, te betalen aan het Brusselse Gewest.

De uitspraak bevestigt de geldigheid van de Brusselse geluidsnormen uit 1999. De rechtbank oordeelt dat er inbreuk is gemaakt op de wet van 2006 over de beoordeling van de gevolgen voor het milieu en de inspraak van het publiek. 'Die participatie had gerealiseerd moeten worden onder de vorm van een publieke consultatie georganiseerd door artikel 14 van de wet.'

Economie

De Belgische staat had ter verdediging aangevoerd dat een strikte toepassing van de normen onverenigbaar zou zijn met het behoud van een economische activiteit op de luchthaven van Zaventem. Inmiddels is, sinds de nieuwe routes in gebruik zijn genomen het aantal inbreuken op de geluidsnormen door vliegtuigen verveelvoudigd. Dat stelde de advocaat van het Brussels Gewest.

Dwangsommen per 1 november

Volgens diverse artikelen in de Belgische pers is de Brusselse minister van Leefmilieu, Céline Fremault (cdH), niet van plan af te zien van het opeisen van de dwangsommen, zolang de federale regering geen maatregelen heeft genomen op grond van de beslissing van de Brusselse rechtbank. Eerder op de dag had Brussels parlementslid Vincent De Wolf (MR) daarop aangedrongen.

De Franstalige cdH (Centre démocrate humaniste) is een liberale politieke partij. De eveneens Franstalige MR (Mouvement Réformateur) is een verbond van drie rechtse politieke partijen.

"De dwangsommen vormen een drukkingsmiddel van rechtswege dat de rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft opgelegd zodat de veroordeelde partij handelt conform het vonnis dat de geluidshinder als gevolg van de vluchten boven Brussel moet verlichten. Ik ben niet van plan af te zien van dat drukkingsmiddel zolang de federale regering geen maatregelen neemt om zich te schikken naar de beslissing die werd genomen in het belang van de Brusselaars", reageerde minister Frémault dinsdag in Metro.

Bronnen: Nieuwsblad.be, MSN, Metro