Gemeenten leven Richtlijnen fietsinfrastructuur slecht na

Redactie, oktober 2014

Geluidhinder van verkeer in de stad wordt vaak verholpen met stil asfalt. Maar als mensen ervoor kiezen om de auto voor ritjes in de stad te laten staan en de fiets te pakken, dan is dat een nog directere vorm van bronbeleid. Het fietsen moet dan wel comfortabel kunnen gebeuren. Daarvoor heeft het CROW de Ontwerpwijzer Fietsverkeer beschikbaar gesteld. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat deze ontwerpwijzer slecht wordt nageleefd.

Bijna de helft van de gemeenten kan niet aangeven of hun fietsinfrastructuur in het algemeen voldoet aan de Ontwerp wijzer Fietsverkeer. Dit blijkt uit een enquête onder ongeveer zeventig gemeenten. Uit observaties op straat blijkt dat ge meenten vooral de richtlijnen voor de breedte van de fietspaden, ribbelmarkering vóór fietspaaltjes en de obstakelvrije af stand vaak niet hebben toegepast op hun fietsinfrastructuur. Kosten van maatregelen en gebrek aan ruimte om fietspaden te verbreden of een fundering aan te leggen zijn hier vaak debet aan, evenals een goede afstemming met andere gemeentelijke afdelingen. Verder spelen acceptatie van de richtlijnen en sociale druk van collega's een belangrijke rol bij het al dan niet naleven van de richtlijnen.

Bovenstaande bevindingen sluiten aan bij eerder onderzoek naar het gebruik van richtlijnen in de bestuurskunde en de criminologie. Om de toepassing van de Ontwerpwijzer verder te bevorderen is het aan te bevelen de Ontwerpwijzer beter doorzoekbaar te maken, de publicatie ook bij de gemeentelijke afdeling Beheer onder de aandacht te brengen, en de effectiviteit te bepalen van alternatieve maatregelen die minder geld en ruimte kosten, zoals verleggen van fietsroutes en parkeeroplossingen.

Actualisatie

Het CROW geeft aan dat er binnenkort een actualisatie komt van de Ontwerpwijzer. De onderzoeksresultaten van het SWOV, maar ook van CROW-Fietsberaad, KIM en RWS-WVL worden verwerkt in de nieuwe editie. Maar ook is de update een gevolg van een grote veelheid aan ontwikkelingen:

  • Sterke groei deelname elektrische fietsen aan het verkeer
  • Invoering van 'snelle fietsroutes' (tussen werk en privé)
  • Nieuwe infrastructurele voorzieningen (zoals fietsrotondes)
  • Groeiende aandacht voor fietsongevallen en fietsveiligheid

Bronnen: SWOV, CROW. Het volledige rapport kunt u hier downloaden. Daarnaast zijn er in de Metro en in Cobouw ook artikelen over verschenen.