Raad van State: Ontwikkeling luchthaven Lelystad kan verder

wijzigingsbevoegdheid start- en landingsbaan en terminal wel geschrapt

Gemeente Lelystad, 12 februari 2014

De Raad van State heeft het bestemmingsplan Luchthaven Lelystad grotendeels intact gelaten. Wel heeft de Raad geoordeeld dat niet vooruit gelopen mag worden op het eind van dit jaar te nemen Luchthavenbesluit, op basis waarvan Lelystad Airport kan groeien naar maximaal 45.000 vliegtuigbewegingen. Het opnemen van wijzigingsbevoegdheden aan het college van Lelystad om procedures te starten voor verlenging van start- en landingsbaan en de bouw van de terminal heeft de Raad van State dan ook geschrapt.

Bestemmingsplanprocedure

De uitspraak van de Raad van State heeft geen invloed op de ontwikkeling van de Lelystadse luchthaven tot twin-airport van Schiphol. Na vaststelling van het Luchthavenbesluit, voorzien rond 1 november van dit jaar, kan de reguliere bestemmingsplanprocedure worden gevolgd waarin de aanleg van een langere start- en landingsbaan en de bouw van een luchthavengebouw wordt geregeld. Daarin kan dan worden verwezen naar de onderzoeken, zoals een milieueffectrapportage, die in het kader van het Luchthavenbesluit, dan zijn gedaan.

Tevreden

Wethouder Jop Fackeldey van Lelystad is tevreden dat er een uitspraak van de Raad van State is. "De ontwikkeling van het bedrijventerrein op de luchthaven kan met deze uitspraak verder. Lelystad Airport kan doorgaan in haar ontwikkeling met onder andere inzet op versterking van het zogenoemde MRO-cluster - het toenemend aantal vestigingen in de onderhouds- en reparatiesector -, met vestiging van opleidingen en trainingen in de luchtvaart (Airport Academy) en andere lucht- en ruimtevaartvestigingen."

Bron: Gemeente Lelystad, Volledige uitspraak Raad van State