Ongewenste geluidsoverdracht in gebouw Tivoli Vredenburg

Diverse bronnen, juni 2014

Volgens een artikel in De Volkskrant is het niet eerder vertoond in Nederland: zalen voor fragiele kamermuziek en pompende dance dicht op elkaar. In het gloednieuwe TivoliVredenburg, dat in juni is geopend, blijken de basdreunen uit de popzaal hoorbaar tijdens een concert in de kamermuziekzaal vlak erboven. Ook tussen de jazzzaal en de kamermuziekzaal zit een 'geluidslek'.

Volgens de website DJBroadcast is het aan de gemeente om het probleem op te lossen, want TivoliVredenburg huurt het pand van de gemeente Utrecht. Ook de VVD loopt daarop vooruit. Volgens de VVD loopt TivoliVredenburg door het lek belangrijke inkomsten uit kaartverkoop mis. De partij zegt dat het geluidslek een "financieel lek op de cultuurbegroting" wordt en stelt raadsvragen aan het stadsbestuur.

De gebruikte manier van geluidsisolatie is beproefd. De zalen zijn als losse dozen zonder verbinding met elkaar ontworpen om geluidsoverdracht te voorkomen. Als isolatie dient verend, rubberachtig materiaal. Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV gaf de ontwerpers van het gebouw akoestisch advies.

Wellicht is er ergens in het gebouw een verbinding die de trillingen toch doorgeeft van de ene naar de andere zaal. Het onderzoeksbureau Level Acoustics onderzoekt onder leiding van Arnold Koopman via welke weg het geluid zich verplaatst.

Met de bouw is niets misgegaan, verzekert hoofdaannemer Heijmans in de Volkskrant. 'Wij hebben netjes uitgevoerd wat op papier stond', zegt projectleider Frans Rombouts van het bouwbedrijf.

Tot het geluidslek is gedicht, zullen de concerttijden worden aangepast zodat de bezoekers niets van andere zalen horen. Dancefeesten en optredens in de kamermuziekzaal vinden geluid nooit tegelijkertijd plaats, de dancefeesten zijn 's nachts, als de liefhebbers van kamermuziek op één oor liggen.

Bronnen: Volkskrant, DJBroadcast, RTVUtrecht,