Gronings wagenpark over op stille en schone brandstofmotoren

Gemeente Groningen, 5 maart 2014

Het gehele wagenpark van de gemeente Groningen rijdt binnenkort op GTL Fuel (gas-to-liquids). Deze vloeibare brandstof wordt gemaakt van aardgas uit Qatar en vormt een schoon alternatief voor diesel. Vooral voor de zwaardere wagens geeft het ook een forse geluidreductie. De gemeente Groningen is de eerste gemeente in Nederland die op zo'n grote schaal overgaat op GTL.

Wagenpark Groningen

Het wagenpark bestaat uit zo'n 300 bestel- en personenwagens en talloze specialistische voertuigen, waaronder: huisvuilwagens, veegmachines, zoutstrooiers, sneeuwploegen, hoogwerkers, kolkenzuigers en daarnaast 120 andere cultuurtechnische machines zoals grasmaaiers en tractoren. Vooral voor deze zware voertuigen zal de GTL-brandstof een besparing geven op het motorgeluid van 2 tot 5 dB(A).

Proefperiode

De gemeente heeft gekozen voor deze brandstof na een proefperiode van 1,5 jaar op kleine schaal. Hierbij werd nauw samengewerkt met Oliecentrale Noord-Nederland die dit product van Shell op de markt brengt. Deze brandstof kan, zonder aanpassingen of investeringen worden gebruikt in voertuigen die normaal rijden op diesel. Door het gebruik van GTL komen er veel minder verontreinigende stoffen in de lucht.

Geurloos

De brandstof levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het verminderen de uitstoot van stikstofoxiden, zwaveloxiden, fijnstof en roet, en zorgt hiermee voor schonere lucht. GTL is kleurloos, geurloos en biologisch afbreekbaar. Bij het gebruik van GTL vermindert ook het motorgeluid. Chauffeurs en bewoners ondervinden zodoende minder hinder van de gemeentelijke voertuigen.

De GTL-brandstof wordt gebruikt in nieuwe en oudere dieselmotoren. Behalve GTL gebruikt de gemeente nu ook biologisch afbreekbare smeervet. Dit is ook veel minder belastend voor het milieu.

Omliggende gemeenten

Naast de stad Groningen profiteren ook de gemeenten De Marne, Winsum, Ten Boer, Haren, Bedum en Loppersum van het gebruik van deze schonere brandstof omdat de gemeente Groningen daar ook rijdt met hun huisvuilwagens.

Bronnen: Gemeente Groningen (1) , (2)