ProRail installeert Under Sleeper Pads tegen LF geluid

ProRail, 11 oktober 2013

ProRail installeert bij station Arnhem een innovatieve methode om geluidsoverlast in een flat tegen te gaan. Over een lengte van 190 meter worden nieuwe dwarsliggers aangelegd met daaronder 'Under Sleeper Pads'. Dit zijn rubberen matten die het geluid van de treinen dempen.


Under sleeper pads

'Rumble'

Sinds de sporen rond Arnhem in het project Sporen in Arnhem helemaal zijn vernieuwd, is het treinverkeer er betrouwbaarder geworden. Er was echter ook een vervelend bijeffect. De bewoners van de onderste woonlagen van de Beaulieuflat, die vlak bij het station staat, kregen ineens te maken met een soort metro-achtige rumble; een laagfrequent geluid als de treinen over spoor 10 en 11 rijden.

Specifieke oplossing

Het gaat om een specifieke situatie die vraagt om een specifieke oplossing, zo blijkt uit onderzoek van ProRail. Bij de flat is een nieuwe betonnen wand geplaatst. Die transporteert nu als het ware het laagfrequente geluid naar de flat die erboven staat. Het is daardoor net of er ineens een metro is gaan rijden. De Under Sleeper Pads (sleeper is het Engelse woord voor dwarsligger) moeten dat geluid nu gaan dempen.

Bron: ProRail