Werk brug hervat na overlast intrillen damwanden

Diverse bronnen, 30 oktober 2013

Op 24 september 2013 legde Rijkswaterstaat de nachtelijke werkzaamheden aan de damwanden van de Galecopperbrug tijdelijk stil. Op vrijdag 25 oktober wordt het werk hervat.

Volgens RTV Utrecht werd de klus eind september stilgelegd na klachten van omwonenden over geluidsoverlast. Toen werd 's nachts doorgewerkt, tot frustratie van bewoners van Nieuwegein en de Utrechtse wijk Kanaleneiland, die de slaap niet konden vatten.

Renovatie

Van 2013 tot 2015 renoveert Rijkswaterstaat de Galecopperbrug, onderdeel van de A12 bij Utrecht. RWS versterkt de brug en vernieuwt daarbij het wegdek. Door de brug op te vijzelen (omhoog te duwen), komt de brug in het midden 70 cm hoger te liggen. Dit maakt 4-laagse containervaart mogelijk. De brug komt daarmee op ‘Rijnvaarthoogte’.

De Galecopperbrug ligt in de A12 vlak bij verkeersknooppunt Oudenrijn. Het is de op één na drukst bereden brug in Nederland en ligt over het veel gebruikte Amsterdam-Rijnkanaal. De Galecopperbrug is 327 meter lang en bestaat uit twee stalen tuibruggen met elk 5 rijstroken.

Zwaarder materieel

Omdat het intrillen lastiger bleek dan verwacht, werd zwaarder materieel ingezet dat extra geluidshinder met zich meebracht. De aannemer werkt nu alleen overdag en in het weekend ook 's avonds aan de damwanden. Omwonenden zijn geinformeerd over het vervolg van de werkzaamheden.

Still uit de video van Rijkswaterstaat met Liselot Meijer, omgevingsmanager Renovatie Galecopperbrug. "Dinsdagmiddag is besloten om de werkzaamheden te staken. De reden daarvoor is dat het technisch tegenviel. Het was moeilijker om de damwanden de grond in te krijgen dan vooraf was ingeschat. Dat ging gepaard met veel meer geluidshinder dan wij vooraf hadden verwacht. Ook in een groter gebied dan dat wij hadden ingeschat. Gisteren is nog een deel van het werk overdag overgedaan. Wat je hier ziet is het resultaat tot nu toe. Zoals je achter mij ziet, zijn deze damwanden nog niet helemaal klaar. Er staat er nog eentje omhoog. Aan de overkant, dat is de zuidkant van de brug, daar moet nog gestart worden met het intrillen van de damwanden".

Werktijden

Uit onderzoek is gebleken dat de damwanden aan de noordzijde inmiddels sterk genoeg zijn. De aannemer werkt daarom verder aan de damwanden aan de zuidzijde van de brug (Nieuwegeinse kant). De trilwerkzaamheden vinden plaats in het weekend van zaterdag 26 oktober (07.00 - 22.00 uur), zondag 27 oktober (10.00 - 22.00 uur) en door de week (07.00 - 16.00 uur). Gedurende de nacht zullen er geen trilwerkzaamheden plaatsvinden. Omwonenden zijn per brief op de hoogte gebracht. Bij tegenspoed werkt de aannemer door op zaterdag 2 en zondag 3 november.

Bron: Rijkswaterstaat, Video over de damwanden, VolkerWessels, RTV Utrecht