Einde experiment Schiphol met kleine overschrijding handhavingspunten

Ministerie van I&M, 25 februari 2013

In het monitoringsrapport Vierde kwartaal gebruiksjaar 2012 wordt gerapporteerd over de geluidproductie van Schiphol.

Totaal volume geluid

In het Luchthavenverkeersbesluit Schiphol voor het huidige stelsel is een norm voor het Totaal Volume Geluid (TVG) opgenomen. In het nieuwe stelsel zal deze worden vervangen door de norm ‘Maximum Hoeveelheid Geluid’. Voor de precieze invulling van de MHG norm loopt een separaat onderzoekstraject.

De opvulling van het TVG wordt bepaald door het verkeersvolume, de vlootsamenstelling, de verdeling van het verkeer over de dag (overdag, avond, nacht en vroege ochtend) en de gehanteerde vliegprocedure. Het TVG wordt niet direct beïnvloed door de regels voor het baangebruik. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het gerealiseerde geluid ten opzichte van de grenswaarde voor TVG voor de etmaalperiode (Lden).

Het gerealiseerde geluid in zowel de etmaalperiode als de nachtperiode na het vierde kwartaal minder dan de grenswaarde.

Geluid in handhavingspunten

Het experiment met het nieuwe stelsel vindt plaats binnen het vigerend wettelijk kader. Dit betekent dat weliswaar wordt gevlogen volgens de regels in het experiment, maar dat de handhaving plaatsvindt op basis van de grenswaarden in de handhavingspunten van het vigerende stelsel. Gedurende het experiment wordt van de sector verwacht dat zij vliegen volgens de regels voor strikt preferentieel baangebruik en dus ook bij een dreigende overschrijding in de grenswaarden van de handhavingspunten niet afwijken van deze regels. Indien aan de orde, wordt een tijdelijke aanpassing van de grenswaarden conform artikel 8.23a aangevraagd. De geluidbelasting in handhavingspunten wordt hiertoe gemonitord.

Handhavingspunt 20

Schiphol Group heeft bij brief van 13 augustus 2012, met een beroep op artikel 8.23 van de Wet Luchtvaart, vervangende grenswaarden aangevraagd vanwege het groot onderhoud aan de hemelwaterafvoer (HWA) van de Buitenveldertbaan. Deze aanvraag sluit aan op en verwijst naar de aanvraag van 6 april 2012 waarin Schiphol Group heeft verzocht om vervangende grenswaarden vast te stellen in verband met groot onderhoud aan twee toeritten van de Aalsmeerbaan en aan rijbaan A21, zijnde een belangrijke verbindingsroute voor taxiënd verkeer naar de Polderbaan en de Zwanenburgbaan. Daarbij is aangekondigd dat verder in het jaar wellicht ook nog vervangende grenswaarden zouden worden aangevraagd in verband met groot onderhoud aan de HWA van de Buitenveldertbaan. Op 16 oktober zijn de gevraagde vervangende grenswaarden door de Staatssecretaris toegekend. De gevraagde vervangende grenswaarden zijn met name bedoeld om het overschrijdingsrisico van handhavingspunt 20 te reduceren, wat verband houdt met het niet beschikbaar zijn van de Buitenveldertbaan gedurende het groot onderhoud aan de HWA. Tijdens dit onderhoud is rekening gehouden dat bij bepaalde weersomstandigheden de Oostbaan (baan 22) extra zal worden ingezet voor landend verkeer. Handhavingspunt 20 is pal onder de aanvliegroute van deze baan gelegen.

De grenswaarden van alle andere handhavingspunten nabij de Buitenveldertbaan zijn naar beneden bijgesteld vanwege het niet beschikbaar zijn van deze baan gedurende het groot onderhoud.

Handhavingspunt 32 en 33

In grafiek 4-18: ‘handhavingspunten voor het etmaal’ is gerapporteerd over de gerealiseerde geluidbelasting op basis van deze vervangende grenswaarden. Op 6 oktober heeft Schiphol de Alderstafel geïnformeerd over een aantal dreigende overschrijdingen in handhavingspunten, waaronder handhavingspunt 32 en 33, ten zuiden van de Kaagbaan. Sturingsmogelijkheden ter voorkoming van overschrijdingen waren wel voorhanden maar zijn niet benut omdat dit zou leiden tot een confl ict met de regels die zijn afgesproken aan de Alderstafel. In figuur 4-18 is te zien dat de geluidbelasting in handhavingspunten 32 en 33 boven de 100% is uitgestegen. Na uitvoering van een meteoclausuleberekening en de oorzaakanalyse van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kan pas vastgesteld worden of er sprake is van formele overschrijdingen. Hier zal de ILT begin 2013 over rapporteren.

De ligging van de handhavingspunten is hier te zien, samen met de resultaten van het eerste kwartaal 2012..

Geen stuurmaatregelen

Volgens een brief van de staatssecretaris van Milieu, Mansveld, aan de Tweede Kamer liggen de handhavingspunten 32 en 33 onder de uitvliegroute voor starts vanaf de preferente Kaagbaan in zuidwestelijke richting. Door middel van stuurmaatregelen had de luchtvaartsector een daadwerkelijke overschrijding kunnen voorkomen. Voorafgaand aan het experiment met het nieuwe normen –en handhavingsstelsel is echter afgesproken dat de sector geen stuurmaatregelen in zou zetten bij een dreigende overschrijding. Dit zou namelijk haaks staan op de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het experiment met het nieuwe normen –en handhavingsstelsel. De regels van het nieuwe stelsel zijn gericht op het zoveel mogelijk inzetten van de meest geluidspreferente Polderbaan en Kaagbaan. Door het blijven starten van de Kaagbaan, is extra inzet van de Aalsmeerbaan – en hierdoor extra hinder voor de omgeving Aalsmeer – voorkomen.

 

Einde experiment

Dit is volgens de staatssecretaris de laatste monitoringsrapportage die ten tijde van het experiment met het nieuwe normen- en handhavingsstelsel is uitgebracht. Met alle partijen aan de Alderstafel is afgesproken om in afwachting van de besluitvorming de operatie wel uit te blijven voeren volgens de regels van het experiment. Hierover heeft zij de Kamer per brief van 23 oktober 2012 geïnformeerd. De eindevaluatie van het experiment wordt momenteel opgesteld. In het voorjaar van 2013 zal op basis van de eindevaluatie, de uitwerking van het handhavingsregime, de toets op gelijkwaardigheid en het onderzoek naar de robuustheid van het geheel bij een ontwikkeling naar 510.000 vliegtuigbewegingen een advies over het nieuwe stelsel worden uitgebracht door de Alderstafel. Vervolgens zal de staatssecretaris hier een standpunt over innemen en uw Kamer hier in de zomer over informeren.

Bronnen: Rapport monitoring Alderstafel, Kamerbrief,