DGMR: "Auto’s op snelwegen in 30 jaar niet stiller" DGMR, 27 april 2012 Meetmethode toch niet juist? Ten behoeve van het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder voor de wettelijk toe te passen rekenmethoden voor wegverkeerslawaai worden steeds weer emissiemetingen uitgevoerd. Dit doet men om steeds met de meest actuele cijfers te rekenen en natuurlijk ook om de emissie aan te passen aan de huidige trend. Deze emissiemetingen worden gedaan volgens een ISO-meetvoorschrift. Dit is een methode volgens zogenaamde Statistical Pass-By metingen. DGMR heeft echter reeds lang geleden aangegeven dat de gebruikte meetmethode niet voldoende correct beschreven is en dat er hierdoor onnauwkeurigheden kunnen optreden. Ook interpretaties en andere te gebruiken randvoorwaarden geven allerlei afwijkingen. Nu blijkt dat voor de komende aanpassing van de rekenvoorschriften deze onnauwkeurigheid sterk naar voren komt. Onderstaand het uiteindelijke resultaat van deze metingen als vergelijking met voorgaande meetonderzoeken.
Bij de beide bovenstaande conclusies moet wel opmerkt worden dat de exacte dB(A) waarde mede bepaald wordt door een variërende regressiebenadering van de emissie, maar de te verwachten reductie van de emissie van lichte motorvoertuigen is niet opgetreden. Ook bij het vaststellen van de geluidsspectra - essentieel voor
het toepassen van de reductiewaarden voor stille wegdeken - blijkt
een opmerkelijk verschil. De veel hogere bijdrage bij de lagere
frequentiebanden in 2002 blijkt niet correct te zijn. Daarnaast blijkt dat de in 2002 vermeende reducties van de emissie op snelwegen nu zijn gereduceerd tot een paar tienden van een decibel. Auto’s op provinciale wegen en op snelwegen (of beter gezegd de banden) zijn dan sinds eind van de 70er jaren niet stiller geworden.
|