Reactie Atsma op commotie vanuit RTL nieuws rond dove gevels

Redactie, 2 en 23 februari 2012

Naar aanleiding van de commotie via een uitzending van RTL over dove gevels waarin de zender het bericht in de wereld bracht dat "tienduizenden nieuwbouwwoningen" langs spoorlijnen en wegen niet gebouwd zouden kunnen worden, reageert de staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu in de Cobouw.

Volgens de woordvoerder van Atsma zullen nieuwe geluidregels geen bedreiging vormen voor tienduizenden nieuwbouwwoningen. 

Er is officieel geen garantie dat de dove gevel blijft bestaan, maar het kan nooit zo zijn dat zoveel bouwprojecten niet door kunnen gaan vanwege nieuwe geluidregels, aldus het artikel in de Cobouw. Dat zou ook nooit de bedoeling zijn geweest. "Op de ene plek zal er misschien meer ruimte om te bouwen zijn dan op de andere plek, maar uiteindelijk moet de wet effectenneutraal zijn. Samen met steden en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) zijn we in goed overleg.”, aldus de woordvoerder van de staatssecretaris.

Uitwerking Swung-2

Op 23 februari schrijft Atsma aan de Tweede Kamer dat op dit moment vindt in samenwerking met de VNG en het IPO de uitwerking van Swung-2 (de herziening van de geluidregelgeving fase 2) plaats.

Belangrijk onderdeel van Swung-2 vormt een wijziging van de normstelling voor de nieuwbouw van geluidgevoelige bestemmingen, dus ook de nieuwbouw van woningen. Nu de behandeling van wetsvoorstel Swung-1, de regelgeving voor beheersing van het geluid van rijkswegen en hoofdspoorwegen, is afgerond, stellen de andere overheden er groot belang in spoedig duidelijkheid te krijgen over de eventuele wijzigingen in de geluidnormen voor woningbouw nabij rijkswegen en hoofdspoorwegen die met Swung-2 doorgevoerd zullen worden.

Met het oog daarop worden in constructief overleg met de VNG en het IPO voorstellen voor de toekomstige normstelling voor woningbouw langs de rijksinfrastructuur voorbereid. Hierbij wordt naast eventuele aanpassing van de normen voor woningbouw langs rijkswegen en hoofdspoorwegen ook gekeken naar de toekomstige rol van uitzonderingsbepalingen, waaronder de dove gevel.

DHV rapportage

Voordat tot nieuwe beleidskeuzes wordt gekomen, worden eventuele gevolgen van allerlei mogelijke opties in beeld gebracht. In dat kader is de betreffende DHV-rapportage tot stand gekomen. Dit rapport geeft een beeld van de eventuele gevolgen voor woningbouw van allerlei opties en mogelijke maatregelen, die in samenhang bezien moeten worden. Daarnaast zullen ook de gevolgen voor gezondheid van verschillende opties in beeld worden gebracht.

RTL had onjuiste veronderstelling

RTL heeft zijn berichtgeving gebaseerd op de veronderstelling dat er het beleidsvoornemen is de dove gevel als uitzonderingsbepaling te schrappen. Deze veronderstelling is onjuist. Uit het DHV-onderzoek blijkt dat dit aanzienlijke gevolgen voor de woningbouwmogelijkheden zou hebben. DHV adviseert in het rapport dan ook de dove gevel te behouden, aldus de staatssecretaris (Redactie: Lees hier over het DHV rapport, dat meer nuances laat zien). Effectneutraliteit voor de woningbouwmogelijkheden vormt een belangrijk uitgangspunt in het overleg met VNG en IPO.

De staatssecretaris verwacht dan ook dat in de toekomst toepassing van de dove gevel mogelijk zal blijven. De gewenste zorgvuldigheid heeft tot gevolg dat nog enige tijd nodig is om tot een optimaal voorstel voor de toekomstige normering te komen. Hij verwacht de Kamer in het voorjaar van 2012 over de uitkomsten van het overleg met VNG en IPO te kunnen informeren.

 

Bronnen: Cobouw, Kamerbrief

home...