Actie Groen Front over lawaai AWACS onzeker

Diverse bronnen, januari 2012

Actiegroep GroenFront! is van plan op 9 februari 2012 de extreme geluidsoverlast van overscherende AWACS te laten horen voor het ministerie van Defensie in het centrum van Den Haag. Op die dag zou de Tweede Kamer vergaderen over de niet-gehaalde vermindering van de overlast en een mogelijk vliegverbod voor AWACS. Volgens de website van Groen Front heeft  Minister Hillen de beloofde onderbouwing van zijn maatregelen om het aantal AWACS vluchten met 35% te verminderen niet naar de Tweede Kamer gestuurd waardoor het debat is uitgesteld naar begin februari.

Juridisch conflict

Of GroenFront! daarmee zijn actie ook verplaatst is afhankelijk van de juridische gevolgen daarvan op het conflict over de actie met de Gemeente Den Haag. De burgemeester van Den Haag vind dergelijke geluidsniveaus schadelijk voor de volksgezondheid en wil dat er een politieagent aan de volumeknop zit.

Woensdag 25 januari diende een kort geding waarin GroenFront dit probeerde te verkomen, hetgeen zij een "grove inmening in de vrijheid van protest" noemen. "De suggestie van Den Haag om maar een excursie naar Schinveld te organiseren vinden we lachwekkend. De inwoners van Schinveld worden al 30 jaar geterroriseerd door deze AWACS-overlast. Voor één dag wil GroenFront! de Kamerleden en bewindspersonen laten horen wat de inwoners van Schinveld al decennia voor hun kiezen krijgen, en natuurlijk het liefst op de dag dat het debat daarover plaats vindt.In het centrum van Schinveld en boven de lokale basisschool worden geluidspieken van boven de 110 dB(a) gemeten als gevolg van overscherende AWACS. GroenFront! wil zo’n gemiddelde werkdag in Schinveld nabootsen, zowel qua geluidsvolume als qua aantal vluchten", aldus GroenFront op zijn website.

Oorspronkelijk besloot de politie na overleg met de actiegroep tot een verbod op de lawaaiactie, aldus een artikel in De Limburger. Volgens GroenFront vindt de politie dat geluiden van meer dan 100 decibel te hard zijn. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag vindt dat de actie de volksgezondheid kan schaden, zo schreef L1.

 

Bronnen: GroenFront, De Limburger, L1

home...