Te hoge geluidsbelasting bij de realisering van de A50

redactie, juli 2012

Er zijn nieuwe ontwikkelingen in het gesprek tussen de gemeente Son en Breugel en Rijkswaterstaat over het dossier ‘geluid A50’. In een open constructieve sfeer heeft op 30 mei 2012 in Den Bosch bestuurlijk vervolgoverleg plaatsgevonden. Daar is besproken:

  • Er zijn in maart aanvullende geluidsmetingen in 't Zand gedaan en de overschrijding van de geluidsnorm is iets omlaag bijgesteld. De overschrijding bedraagt echter nog steeds maximaal 8 dB.

  • Het rekenmodel gebruikt voor de aanleg van de A50 is getoetst en er is een modelleringfout geconstateerd met een afwijking tot 3 dB tot gevolg. De A50 is afwijkend van het akoestisch onderzoek aangelegd, wat een overschrijding van 2,5 dB tot gevolg heeft. Samen betreft het een aan Rijkswaterstaat toe te schrijven overschrijding van de geluidsnorm in ’t Zand van 5,5 dB en in De Gentiaan van 1,5 dB.

  • Het verschil tussen de 8 dB en 5,5 dB zou verklaard kunnen worden uit het gedeeltelijk wegvallen van de geluidsdemping door veroudering van de Zoab-asfaltlaag bij de metingen.

  • Er is geen verschil van inzicht tussen de gemeente Son en Breugel en Rijkswaterstaat over de geconstateerde oorzaken van de verhoogde geluidsbelasting in zowel De Gentiaan als ’t Zand.

  • Er zijn door Rijkswaterstaat Noord Brabant maatregelen verkend om het geluidsniveau in ’t Zand en De Gentiaan terug te brengen. Welke maatregelen er precies getroffen worden en wat de exacte kosten hiervan zijn, is nog niet bekend.

Rijkswaterstaat Noord Brabant in Den Bosch heeft in een brief de centrale directie in Den Haag geïnformeerd over de te hoge geluidsbelasting in de Sonse wijken ’t Zand en De Gentiaan, als gevolg van afwijkingen bij de realisering van de A50. Rijkswaterstaat stelt in de brief aan de centrale directie voor om budget beschikbaar te stellen om, voor zover het aan Rijkswaterstaat toe te schrijven punten betreft, aanpassingen aan de geluidswering aan te brengen met het doel het geluidsniveau in ’t Zand en De Gentiaan terug te brengen.

Rijkswaterstaat Noord Brabant en de gemeente hebben afgesproken om de reactie van de centrale directie Rijkswaterstaat in Den Haag op de brief af te wachten. Meer informatie hierover wordt begin juli verwacht.

Wethouder Robert Visser heeft er vertrouwen in dat de overlast die de bewoners van de Sonse wijken 't Zand en De Gentiaan ervaren snel terug gebracht gaat worden: "We zijn blij dat Rijkswaterstaat de geluidsproblematiek in Son en Breugel erkent en ook bereid is maatregelen te nemen. Voor de bewoners van de Gentiaan en 't Zand betekent dit absoluut een verbetering van hun leefklimaat. Uiteraard zullen we samen met de klankbordgroepen uit beide wijken de vinger aan de pols houden bij de vervolgstappen, zodat de juiste maatregelen getroffen gaan worden"

 

Bron: Gemeente Son en Breugel
    home...