ZiggoDome: "Concerthal met goede akoestiek en intieme sfeer"

Diverse bronnen, 26 juni 2012

De ZiggoDome, een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, is op 18 juni 2012 opgeleverd door Strukton Bouw. De concerthal heeft een capaciteit van 17.000 toeschouwers en is gelegen in de Arena Poort in het hart van Amsterdam Zuidoost. Het gebouw is vormgegeven als een ‘black box’ en heeft 10.000m2 videoscherm als buitengevel. Er zijn 120.000 LED armaturen, 4.500 prefab beton-elementen en 1.600 ton staal in de ZiggoDome verwerkt.

Akoestiek

De beleving voor de bezoekers staat centraal in het ontwerp. Vooral de akoestiek, sfeer en zichtlijnen zijn belangrijke factoren die bijdragen aan een spectaculaire muzikale ervaring. De ZiggoDome is ontworpen vanuit het principe: 'single purpose design, multi-use'. Bij het ontwerp is er rekening gehouden met de multi-inzetbaarheid van de zaal. Met minimale aanpassingen is de ZiggoDome ook geschikt voor tenniswedstrijden, een olympisch zwembad of een ijsbaan, maar de zaal is speciaal ontwikkeld voor versterkte muziek.

Verantwoordelijk voor de akoestiek is Rob Metkemeijer, die er aandacht voor heeft gehad dat de nagalmtijd niet te lang werd, en dat er heel veel absorptie is toegepast. Alle vlakken, tribunes, wanden, plafonds zijn voorzien van absorptiemateriaal. Marco Borsato was enthousiast over de akoestiek, zoals blijkt uit onderstaand filmpje van de NOS. Metkemeijer is voorzichtig, pas na een lange tijd weet hij of de gebruikers enthousiast zijn. Metkemeijer heeft acht jaar aan het ontwerp gewerkt. Hij was tot 2006 directeur bij Peutz.

Het akoestisch materiaal dat is verwerkt in de wanden, tribunes en het plafond beperkt de nagalmtijden in de zaal tot een minimum, wat een 'droge' akoestiek geeft. De buitengevel staat trillingsvrij van de constructie als een stolp om het gebouw heen, die ervoor zorgt dat de geluidstrillingen niet naar buiten kunnen.

Intimiteit

“De uitdaging bij de ZiggoDome was vooral om een zaal met grote capaciteit te creëren die tegelijkertijd intimiteit biedt,” aldus Jan Benthem, architect-directeur bij Benthem Crouwel. “De akoestiek is reeds als zeer goed uit de testen gekomen en nu de zaal af is blijkt ons ontwerp qua intimiteit ook zeker te bieden wat we beoogd hadden. We zijn ontzettend trots op het resultaat en hopen uiteraard dat de concertbezoekers daar hetzelfde over denken.”

Aan het plafond van de ZiggoDome kunnen alle gewenste geluidsinstallaties, lichtobjecten en decorstukken worden bevestigd. De dakconstructie is zo sterk, dat er zonder extra maatregelen honderd ton lampen, luidsprekers en decor aan gehangen kan worden. Deze dakconstructie maakt het mogelijk de ruimte in korte tijd om te bouwen en nieuwe vorm en inhoud te geven. Projectleider uitvoering van Strukton, Martin de Knecht: “Het was een bijzondere opdracht, met veel specifieke eisen en materialen. Bij het ontwerp is overal over nagedacht. Naast de uitmuntende akoestiek en het ijzersterke plafond, kunnen de trucks via het laad- en losdek zo naar binnen rijden.”

Indeling gebouw

Het gebouw bestaat uit een grote zaal onderverdeeld in zes lagen: een kelder, de begane grond en daarbovenop nog vier verdiepingen. Op de begane grond bevinden zich de zaalvloer, garderobes en de foyer. Verdeeld over de vier verdiepingen zijn er twee ringen met tribunes die via trappen en liften bereikbaar zijn. Door de U-vorm van de ringen krijgt de bezoeker overal het gevoel de artiest op het podium aan te kunnen raken en wordt de intimiteit gewaarborgd. Twee foyers staan in open verbinding met de zaal en zijn via de tribunes te bereiken.

Strukton is er trots op dat zij het afgelopen jaar ZiggoDome heeft mogen afbouwen. ”Door de enorme inzet en voortvarende aanpak van het team kan ZiggoDome vanaf 24 juni de eerste grote artiesten ontvangen”, aldus Barry van Wijk, projectmanager bij Strukton Bouw. Een lange reeks grote namen, waaronder Pearl Jam, Madonna, Lady Gaga en Muse hebben al concerten gepland in Nederlands grootste concerthal. Er worden op termijn meer dan een miljoen bezoekers en meer dan 100 evenementen per jaar verwacht.

 
Bronnen:Strukton , NOS, Peutz
    home...