Invloed van schepen op luchtkwaliteit

DCMR - 8 augustus 2011

De DCMR Milieudienst Rijnmond onderzoekt samen met maritiem onderzoeksinstituut Helmholtz-Zentrum Geesthacht in Duitsland wat de bijdrage is van scheepvaart aan de regionale luchtkwaliteit. De twee organisaties ontwikkelen samen een emissiedatabase. Hiermee kunnen de effecten van maatregelen om scheepvaartemissies terug te dringen, worden vergeleken. Als voorbeelden worden de Rotterdamse en Hamburgse haven gebruikt.

Effect van scheepvaart op luchtkwaliteit

Bij de uitstoot van schadelijke stoffen door scheepsmotoren spelen veel variabelen een rol. Kennis over hoe deze variabelen (zoals het type motor, de vaarbewegingen) zich tot elkaar verhouden en elkaar beïnvloeden is in ontwikkeling, maar heeft meer verdieping nodig. De DCMR staat aan de basis van het vergaren van kennis over dit onderwerp. Deze kennis kan in een vroeg stadium gebruikt worden voor het adviseren van (regionale) overheden en bedrijven over uitstoot van schepen. Zij kunnen vervolgens maatregelen nemen die bijdragen aan een schonere lucht in het Rijnmondgebied.

Clean North Sea Shipping

Aan het samenwerkingsverband ligt een Europees programma van de Noordzeeregio, Clean North Sea Shipping, ten grondslag. Het doel van dit programma is beleidsontwikkeling te ondersteunen om de luchtvervuiling in havens te verminderen en het gebruik van schone scheepvaarttechnologie te promoten. Als meerdere Noordzeehavensteden de handen ineen slaan, kunnen technologieën die nu duur zijn, makkelijk toegankelijk worden. Maatregelen die in het onderzoek worden meegenomen zijn het beter faciliteren van walstroom en het gebruik van LNG (liquid natural gas) op schepen.

Bronnen: DCMR

home...