Defensie tegen publiceren geluidsmetingen helikopters

BN De Stem, 22 september 2011

Mocht de gemeente Gilze en Rijen in 2012 een meetpunt voor geluidsoverlast van legerhelikopters in de gemeente oprichten, dan staat Defensie het publiceren van deze gegevens op internet niet toe, aldus een artikel in BN De Stem. Luitenant-kolonel Hendrik Faber liet dit woensdag weten tijdens de vergadering van de COVM (Commissie Overleg en Voorlichting MilieuhygiŽne) van de vliegbasis Gilze-Rijen.

Wethouder Lau Lavooij (PvdA) toonde zich tijdens de vergadering nog enthousiast over het plan om meetpunten in de gemeente te plaatsen die het geluid van legerhelikopters meten. Deze gegevens zouden vervolgens op internet worden geplaatst, met als doel de geluidsoverlast transparanter voor omwonenden te maken. Dit zou op zijn beurt weer kunnen leiden tot meer begrip bij de klagers. Lavooij wil graag in de begroting van 2012 al rekening met een dergelijk meetpunt houden.

foto Omproep Brabant

Het nut van een dergelijk meetpunt is betwistbaar, stelt BN De Stem, aangezien Defensie op dit plan meteen aangaf 'te waken voor te hoog gespannen verwachtingen'. Faber: "Want Defensie zal niet toestaan deze gegevens te publiceren, in verband met de nationale veiligheid. De geluidsgegevens zijn direct te herleiden tot vliegbewegingen."

klachten

Volgens een artikel in het Brabants Dagblad staan sinds eind 2008 vrijwel alle defensiehelikopters van Nederland gestationeerd in Gilze-Rijen en is het aantal klachten van omwonenden exponentieel toegenomen. In 2008 ontving de basis nog 413 klachten, een jaar later 1385 en vorig jaar 1841.

Bronnen: BN De Stem, Brabants Dagblad, Omroep Brabant

home...