Bessst, stilteproject in Brussel

Bruno de Lille, 27 september 2011

Bruno De Lille, politicus voor de partij Groen!. staatssecretaris in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering en gemeenteraadslid van Brussel heeft een participatieproject rond stilte opgezet.

Het stilteproject kreeg de naam Bessst mee, wat verwijst naar Brussel en stilte. Het wil kwaliteitsvolle plekken, personen en praktijken rond stilte, rust en ruimte op het spoor komen, met aandacht voor het historische, de erfgoedcomponent, mythische aspecten, buurtleven, verhalen, interculturele dialoog en tradities.

Daarom wordt een community van ‘stiltebemiddelaars’ opgestart. Zij gaan de dialoog met de eigen Brusselse omgeving aan, willen (anker)plekken koesteren en hierrond gemeenschapsvormend samenwerken en praktijken ontwikkelen.

De beleidsmatige aanpak in Brussel vanuit stilte als immaterieel, ontastbaar erfgoed mag – voor zover bekend – volgens de website van De Lille als uniek worden bestempeld voor heel Europa. En vooral de combinatie van het erfgoed met de levende dragers (bewoners, beheerders, bezoekers) staat hierbij centraal.

Waarde van stilte in een grootstedelijke context

De maatschappelijke vraag naar stilte- en rustbeleving groeit zienderogen, volgens de persinformatie van De Lille. Te midden van een vooral op productie, consumptie en versnelling gerichte maatschappij bieden stilte en rust opnieuw ruimte om in contact te treden met waarden die verdieping en ontmoeting mogelijk maken.

Stilte, rust en ruimte hebben een transversale weerslag op verschillende beleidsdomeinen – cultuur, natuur & leefmilieu, welzijn & volksgezondheid, mobiliteit, ruimtelijke ordening, onderwijs, toerisme… – en verbinden deze met elkaar. Ook uit het bedrijfsleven komen duidelijke signalen over de impact van stiltebeleving op creatie- en veranderingsprocessen.

Vandaag zijn stilte, rust en ruimte in het sterk verstedelijkte Noordwest-Europa gegeerde, schaarse kwaliteiten. Ze kunnen de hefboom zijn voor duurzame, eigentijdse vormen van stedelijke ontwikkeling. Ze werken ook inspirerend in een samenleving die op zoek is naar (nieuwe) gemeenschapsvormende waarden en zingeving.

In verschillende omliggende Europese grootsteden – Amsterdam, Berlijn, Parijs, Londen… – is de laatste jaren op verschillende manieren gewerkt aan een grotere leefkwaliteit en stilte- en rustbeleving in de stad.

Het stiltethema in Brussel

Leefkwaliteit en een ‘internationale stad op mensenmaat’ lopen als rode draad doorheen de beleidsnota 2009-2014 van VGC-collegelid De Lille. Een internationale stad op mensenmaat is ook een stad waar levenskwaliteit voorop staat, waar mensen zich verbonden en thuis voelen. Vanuit die brede doelstelling wil De Lille stilte, rust en ruimte in zijn beleid inbedden.

Dit project rond stilte, rust en ruimte als hefboom voor meer leefkwaliteit in Brussel zal ongetwijfeld bijdragen tot de identiteit en het imago van ‘Brussel als Eco Capital of Europe’.

Een Brusselse erfgoedgemeenschap rond stilte en leefkwaliteit kan heden en verleden, oud en nieuw, natuur en cultuur… bewust en beleidsmatig met elkaar verbinden.

Een gedragen meerjarenproject dat vertrekt vanuit erfgoed

Vanuit de notie stilte- en rustbeleving als uiting van immaterieel, ontastbaar erfgoed wil De Lille samen met zoveel mogelijk betrokkenen een begin maken met dit eigentijds, vernieuwend verhaal voor Brussel. Stilteplekken en -praktijken in de stad verdienen het om gekoesterd en gevrijwaard te worden door beleidsmakers, bewoners en bezoekers. Op die manier werkt hij mee aan de safeguarding van een kwaliteitsvolle leefomgeving met en voor zoveel mogelijk betrokkenen.

Het meerjarenproject zet in op ‘stilte beleven’, ‘stilte maken’ en ‘stilte beheren’ ter versterking van de leefbaarheid en de dagelijkse leefkwaliteit in de stad voor zoveel mogelijk betrokkenen.

Bessst: een gemeenschap van ‘stiltebemiddelaars’

Het stilteproject kreeg de naam Bessst mee, wat verwijst naar Brussel en stilte. Het wil kwaliteitsvolle plekken, personen en praktijken rond stilte, rust en ruimte op het spoor komen, met aandacht voor het historische, de erfgoedcomponent, mythische aspecten, buurtleven, verhalen, interculturele dialoog en tradities.

Daarom wordt een community van ‘stiltebemiddelaars’ opgestart. Zij gaan de dialoog met de eigen Brusselse omgeving aan, willen (anker)plekken koesteren en hierrond gemeenschapsvormend samenwerken en praktijken ontwikkelen.

Deze stiltebemiddelaars vormen de schakel naar het brede publiek en kunnen vanuit verschillende invalshoeken meewerken: als beleidsverantwoordelijke of ambtenaar, of vanuit hun werk in sociaal-culturele organisaties, vormingsinstellingen, bedrijven of burgerinitiatieven. Zij zullen hierin vanuit de VGC en door Waerbeke vzw inhoudelijk, organisatorisch en methodologisch ondersteund en begeleid worden.

Concrete projecten

Het project stoelt in zijn strategische aanpak op concreetheid, betrokkenheid, haalbaarheid en streeft naar zichtbare, toegankelijke resultaten. Het zal zich zoveel mogelijk in de breedte en de diepte ontwikkelen, in samenspraak met beleidsverantwoordelijken, erfgoed- en sociaal-culturele verenigingen, burgerinitiatieven en individuele geïnteresseerden.

De ‘eerste’ groep stiltebemiddelaars komt in oktober voor het eerst samen om te brainstormen hoe en wat voor projecten uitgewerkt kunnen worden. De leden van deze reflectiegroep komen uit tal van sectoren zoals jeugd, de VGC-administratie, sociaalcultureel werk,… Deze groep is trouwens ook geen vast gegeven: iedereen die met stilte en rust in het Brusselse aan de slag wil, is welkom. Wie geïnteresseerd is, kan zich op de site aanmelden.

Symbolisch startmoment

Zondag 30 oktober 2011. De laatste zondag van oktober gaat elk jaar in heel Europa de wintertijd in. Overal staat de kloktijd die dag één uur stil. Een betekenisvol moment om de waarde van stiltebeleving voor alle Europese burgers in hun eigen hoofdstad voor het eerst officieel aan de orde te stellen. Dit geldt natuurlijk bij uitstek voor alle bewoners en bezoekers van de stad, waar ze ook vandaan komen. Zondag 30 oktober 2011 is het ook precies tien jaar geleden dat diverse overheden in ons land – onder leiding van toenmalig Vlaams minister Vera Dua – een begin maakten met een stiltebeleid. Wat toen begon vanuit Leefmilieu op het platteland krijgt nu een volwaardige aanvulling in Brussel. Cultuur en ecologisch bewustzijn gaan immers hand in hand.

Op zondag 30 oktober 2011 luiden ook tal van gemeenten en steden, organisaties en individuele burgers in Vlaanderen & Brussel CULTUUR VAN DE STILTE in, een sensibiliseringscampagne rond de waarde van stilte, rust en ruimte in het leven van alledag. Die dag maken burgers overal te lande tijd voor wat er werkelijk toe doet.

Bron: Bruno de Lille

home...