Muziek tijdens werk of studie niet goed voor prestatie

Wales Institute in Cardiff, 29 juli 2010

Uit onderzoek door Nick Perham en zijn collega's aan het Wales Institute in Cardiff verslechtert het luisteren naar muziek tijdens het werk de concentratie, en het vermogen dingen te onthouden.

De onderzoekers bekeken bij 25 mensen in de leeftijd 18 tot 30 het vermogen om informatie te onthouden tijdens het luisteren naar verschillende geluiden.

De proefpersonen werd gevraagd om een lijst van acht medeklinkers te onthouden in een bepaalde volgorde in een test die bekend staat als "seriële recall".

Ze werden getest onder verschillende omstandigheden:

  • in een rustige omgeving;
  • terwijl muziek werd gespeeld waar ze van hielden
  • terwijl muziek werd gespeeld waar ze een hekel aan hadden.

Ook werd de invloed van stemgeluid getest:

  • terwijl een persoon voortdurend het cijfer drie uitsprak
  • terwijl iemand voortdurend willekeurig gekozen cijfers opnoemde.

De deelnemers bleken het best te presteren in een rustige omgeving of tijdens het luisteren naar een stem die het getal 3 herhaalde. "De slechtere prestaties zijn te wijten aan de akoestische variatie in de omgeving", aldus Perham in een persbericht.

De onderzoekers stellen dat het resultaat van hun onderzoek niet in tegenspraak hoeft te zijn met onderzoek uit 1990, waaruit bleek dat luisteren naar muziek van Mozart de concentratie verhoogt, het zogenaamde Mozart-effect.

Perham weerlegt het Mozart-effect niet, maar meent dat het in dat geval handelt om invloed op ‘therapeutisch’ niveau, hetgeen niets te maken heeft met het uitvoeren taken in combinatie met achtergrondmuziek. De onderzoekers zien wel gevolgen van hun bevindingen voor studenten die studeren tijdens het luisteren naar muziek.

De studie is gepubliceerd in het septembernummer van het tijdschrift Applied Cognitive Psychology.

 Bron: WebMD

home...