Kunst op geluidsdempende hal Noord/Zuidlijn

Noord/Zuidlijn, 14 oktober 2010

De grote hal op de hoek Damrak en Prins Hendrikkade is opgesierd met twee enorme kunstdoeken. De hal waar de kunstwerken op zijn bevestigd, is begin 2010 geplaatst om geluidshinder voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Onder de hal zit de startschacht, die door de boorders wordt gebruikt om tunnelboormachine Noortje te voorzien van tunnelsegmenten en ander materiaal. Het boorproces gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door.


Het doek van Hugo Kaagman

De doeken met kunst zijn in nauw overleg met omwonenden en ondernemers tot stand gekomen, ook hebben zij de kunstenaars voorgedragen die invulling mochten geven aan deze bijzondere opdracht. Met de ‘aankleding’ van de hal willen wij het uitzicht van de omgeving veraangenamen.

Ode aan de boorders

Het kunstdoek aan het Damrak is ontworpen door kunstenaar Hugo Kaagman, in de jaren zeventig was zijn werk al te bewonderen op vele wanden in het centrum van Amsterdam. Destijds nog illegaal, maar inmiddels is Kaagman een veelgevraagd kunstenaar die legitiem gebouwen en zelfs een vliegtuig heeft gesierd. Het typische Nederlandse Delftsblauw dat hij vaak toepast in zijn werk is een bewustwording van zijn eigen cultuur en de bijbehorende traditionele patronen. Dit combineert hij met kenmerken uit de hedendaagse multiculturele samenleving en hedendaagse thema's. Het werk op het Damrak vloeit voort uit 25 jaar artistiek vakmanschap, maar is volgens Kaagman bovenal een ode aan de boorders die ondergronds dag en nacht werken aan de bouw van de Noord/Zuidlijn.

Stadse kalmte

Het kunstdoek aan de waterzijde van de hal is gecreëerd door Ilonka Ruiter, kunstenares en tevens bewoonster van de Warmoesstraat. Het thema 'tijd' is de rode draad in het werk van deze kunstenares. In het werk laat ze zien hoe het gebruik van verschillende tijdsgebonden voorwerpen de kijker kan misleiden. Het werk van Ruiter brengt rust in deze hectische stadsomgeving, maar blijft zeker niet onopgemerkt. De twee markante vrouwen op het doek maken het tot een buitengewoon boeiend beeld.

Bron: Noord/Zuid Lijn

home...