Renkum wil meebetalen aan geluidsschermen langs A50

Diverse bronnen, april 2010

Blijkens een artikel in De Gelderlander wil de gemeente Renkum meebetalen aan extra geluidswerende maatregelen langs de snelweg A50. Daarbij gaat het onder meer over het verhogen van de geplande geluidsschermen bij Heelsum en Wolfheze en het plaatsen van een extra geluidsscherm van 800 meter lang langs de oostzijde van de A50 ter hoogte van het Beekdal-viaduct. Daarmee wil de gemeente volgens de krant voorkomen dat zij op 29 april voor de Raad van State in Den Haag staat tegenover wegbeheerder Rijkswaterstaat, die wil vasthouden aan de geplande maatregelen.

De gemeente Renkum en actiegroep A50dB zijn het niet eens met de maatregelen die Rijkswaterstaat voorstelt en willen meer geluidswering.

Rijkswaterstaat is van plan de snelweg A50 tussen Valburg en Grijsoord te vrebreden. De huidige 2x2 rijkstroken worden vergroot naar 2x3 rijstroken. Het doel is een betere doorstroming. Deze weg stond in 2009 op de vierde plaats file top-10 van de ANWB.

ontkoppeling

In 2008 verscheen een rapport van de Wetenschapswinkel van de Universiteit Wageningen: "A50: oorverdovend & adembenemend - Een ontwerpstudie voor het tracé Grijsoord - Rijnbrug". De conclusie uit dat rapport luidde dat het mogelijk is om de capaciteitsvergroting van de A50 tussen de Rijnbrug bij Heteren en knooppunt Grijsoord niet alleen te gebruiken voor een verbetering van de doorstroming van het verkeer, maar tevens voor het treffen van maatregelen die de negatieve gevolgen van deze snelweg op de leefomgeving aanzienlijk verminderen.

bouwleges

Volgens het artikel in De Gelderlander vindt Renkums wethouder Dirk van Uitert dat er met een paar extra maatregelen minder geluidsoverlast kan komen voor de bewoners langs de weg.  De maatregelen kunnen volgens de gemeente deels worden betaald uit de bouwleges die Renkum heeft ontvangen uit de bouwvergunningen die zijn verleend aan Rijkswaterstaat. De gemeente heeft daarvoor ook al een tijdje een voorstel liggen bij Rijkswaterstaat, maar die heeft daar tot op heden nog niet op gereageerd.

Van Uitert in de krant: "Dat ligt ook aan de val van het kabinet. Maar ik heb begrepen dat er inmiddels weer wat beweging is en dat we over maximaal twee weken resultaat kunnen verwachten. Als dat er is, kunnen we ons bezwaar vóór 29 april intrekken."

Bronnen: De Gelderlander, website A50db

home...