Zienswijze Almere bij verdubbeling A6: meer Tweelaags ZOAB

Gemeente Almere, 15 april 2010

In reactie op het ontwerp-tracébesluit weguitbreiding Schiphol/Amsterdam/Almere (OTB) - de verdubbeling van de A6 -, heeft de gemeente Almere een zienswijze opgesteld. Wethouder Adri Duivesteijn noemt de uitbreiding van de A6, zeker gezien de beoogde groei, van vitaal belang voor Almere. “Het is dan ook positief dat een demissionair kabinet het OTB nu presenteert”, vindt Duivesteijn. “Daarmee onderschrijft het kabinet de urgentie.” De gemeente is in grote lijnen tevreden met het besluit dat er nu ligt, maar hoopt dat de A6 in het definitieve besluit op een aantal punten wordt verbeterd. Voornaamste zorgpunten zijn de kwaliteit van de dwarsverbindingen, de geluidsoverlast in Almere Buiten en het gedeeltelijk verdwijnen van de vrije busbaan

Het OTB legt het ontwerp en de ruimtelijke inpassing van de A1, A6, A9 en A10-oost formeel en concreet vast. Eerder diende de gemeente Almere een aantal concrete voorstellen in, die de minister van Verkeer en Waterstaat grotendeels heeft overgenomen. Zo staat in het OTB beschreven dat er een structuur van hoofd- en parallelrijbanen ontstaat, dat onnodig ruimtebeslag op het Kromslootpark wordt voorkomen, dat de A6 bij het Weerwater wordt verlaagd (wat overkluizing mogelijk maakt), en dat voor het grootste deel van de A6 dubbellaags geluidreducerend asfalt wordt gebruikt.

Gemeente wil tweelaags ZOAB

Wat de gemeente belangrijk vindt, is dat de geluidsproblematiek wordt opgelost. In het OTB wordt niet gekozen voor dubbellaags geluidreducerend asfalt op de hele A6 binnen Almere. Op het gedeelte van de Tussenring tot de afslag Almere Buiten-Oost zal daar bijvoorbeeld geen sprake van zijn, omdat de woningen in dat gebied net buiten de geluidskring valt. “Het mag niet zo zijn dat formele regelgeving er toe leidt dat er geen passende geluidsmaatregelen getroffen worden”, vindt Duivesteijn. “De kritiek die de bewoners in Almere Buiten hebben is ook onze kritiek. Het OTB is op dit punt te formalistisch, en dat hebben we in onze zienswijze aangegeven.”

Vervolg / geen beroepsmogelijkheid voor gemeente

Het OTB ligt ter inzage in de periode van 26 maart tot en met 6 mei 2010. In deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend. Na afloop van de zienswijze termijn verzamelt het Centrum Publieksparticipatie alle ingediende reacties. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat verwerkt deze in een Tracébesluit. Dit Tracébesluit wordt naar verwachting in het najaar gepubliceerd. Belanghebbenden die een zienswijze op het OTB hebben ingediend zijn dan in de gelegenheid om in beroep te gaan bij de Raad van State tegen het Tracébesluit. Lagere overheden, waaronder de gemeente Almere, hebben deze mogelijkheid overigens niet, vanwege de Crisis- en herstelwet die op 31 maart 2010 in werking is getreden.

Beschrijving van het project (vanaf website VYW)

De 63 kilometer autosnelweg tussen Schiphol, Amsterdam en Almere krijgt een metamorfose door onder meer de bouw van 2 tunnels, een eco-aquaduct en de aanpassing van 100 bruggen en viaducten. Met een investering van 4,2 miljard wordt de centrale verkeersader van de Noordvleugel klaargemaakt voor de toekomst. De ministers Eurlings van Verkeer en Waterstaat en Huizinga van Ruimte en Milieu tekenden op 24 maart 2010 het ontwerp-tracébesluit. ”Het demissionair kabinet pakt vol door met het filevrij maken van ons wegennet. Deze grootste wegeninvestering van Balkenende IV verlost de omgeving van Amsterdam voor decennia lang van de huidige files”, aldus minister Eurlings.

Het plan is volgens het ministerie van V&W goed ingepast in de omgeving en maakt bovendien de Schaalsprong Almere mogelijk. Er worden twee tunnels aangelegd, één in de A9 bij Amstelveen en één in de A9 Gaasperdammerweg. Verder wordt gebruikt gemaakt van dubbellaags ZOAB en extra hoge geluidsschermen om de geluidseffecten te beperken. Innovatieve middelen zullen worden toegepast om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Bronnen: Gemeente Almere, Ministerie van Verkeer en Waterstaat

home...