Geluidsarme voegconstructie

Diverse bronnen, 7 november 2010

De voegconstructie in een overgang tussen twee weggedeelten kan voor nogal wat geluidsoverlast zorgen. Speciaal gevormde fluisterrijplaten in de voeg moeten dit voorkomen.

voegconstructie

Tussen twee weggedeelten die ten opzichte van elkaar moeten kunnen bewegen, zal gewoonlijk een flexibele, waterdichte voegconstructie worden aangebracht. Denk bijvoorbeeld aan de smalle opening tussen het weggedeelte op een brug of viaduct enerzijds, en het weggedeelte op het landhoofd anderzijds.

Een volledige voegconstructie kan bestaan uit twee verankerde profielrails die samen een langgerekt expansieprofiel vasthouden dat is gemaakt van elastisch materiaal. Bij een dergelijke voegconstructie kunnen zich een paar problemen voordoen. Zo kan op den duur spoorvorming optreden in het asfalt bij de overgang, met kans op schade aan (vracht) autobanden en aan de bovenrand van de voegconstructie.

Ook kan het gebeuren dat de aansluiting van de constructie op het wegdek van meet af aan niet goed waterdicht is, of zijn waterdichtheid op den duur verliest onder invloed van diezelfde spoorvorming.

Tenslotte kan een voegovergang een bron van geluidsoverlast vormen voor omwonenden.

Octrooi

Octrooi NL1034128 wil een oplossing bieden voor deze problemen, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie. De octrooitekst beschrijft uitgebreid hoe de profielrails met verticale bevestigingsplaten en ankerstrips worden vastgezet in de uiteinden van de weggedeelten en hoe een mortelplateau het asfalt plaatselijk ondersteunt om spoorvorming tegen te gaan.

Na een lang ontwikkelingstraject is de eerste geluidsarme stalen voegovergang geproduceerd. Door de speciale vormgeving van de voegtanden is het passeren van voertuigen comfortabel en gaat gepaard met een minimum aan contact- en pulsgeluid.

Om de geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken zijn de randen waar de autobanden daadwerkelijk van de ene kant van de voeg naar de andere kant gaan niet recht, maar getand in het vlak van het wegoppervlak. Hierdoor staat het overgrote deel van beide voegranden niet dwars, maar schuin op de rijrichting. Daardoor verloopt de overgang van de banden veel minder abrupt, waardoor op zijn beurt de geproduceerde geluidspiek veel lager is dan normaal. Gevolg is wel dat het geluid iets langer aanhoudt, maar uiteindelijk is de geluidsoverlast minder.

Dit soort voegovergang kan volgens de leverancier worden toegepast in autosnelwegen van verkeersklasse 60 in nieuwbouw omstandigheden evenals renovatie (vervanging) van bestaande voegen. Het grote voordeel van dit type voegovergangen is de relatief korte inbouwtijd. 

Uitvinder van de voeg is M.Buijnsters.

Onbekende reductie

Onduidelijk blijft hoeveel geluidsreductie deze constructie uiteindelijk oplevert ten opzichte van de gebruikelijke rechte voegconstructies dwars op de rijrichting.

Ruimte

Resteert nog het probleem van het aanbrengen van het expansieprofiel. De ruimte tussen de getande rijplaten van de voegconstructie is namelijk niet breder dan nodig om tussen de betrokken weggedeelten bewegingen mogelijk te maken onder invloed van thermische expansie. Dit probleem is op een elegante manier opgelost. De profielrails voor het flexibele profiel liggen tamelijk diep in de voeg en laten tussen elkaar een riante opening vrij. Pas na het aanbrengen van het expansieprofiel worden de fluisterrijplaten aangebracht in hun veel hoger gelegen opneemrails. Na het vastlassen van de rijplaten aan de rails resteert een smalle voeg met in elkaar grijpende tanden. Voor het eventueel vervangen van de expansieprofielen kunnen de lassen worden weggeslepen en de rijplaten tijdelijk verwijderd.

Bronnen: asfaltnet, br-voeg

home...