Gymleraren blij met maatregelen in gymzaal

Holtens Nieuws, 11 november 2010

De gymleraren in Holten zijn zeer blij met de akoestische aanpassing die de school heeft laten uitvoeren in de herfstvakantie in de gymzaal scholengemeenschap De Waerdenborch.

De Holtense gymleraren hebben echter toch vrees dat de gemeente geen geld over heeft voor aanpak van de akoestiek in sporthal ít Mossink. In een brief aan alle partijen hebben de leraren de raadsleden uitgenodigd om de problemen met eigen ogen te zien. In de brief naar alle partijen in Rijssen-Holten nodigden de gymdocenten de partijen uit om te zien hoe slecht de akoestiek in sporthal ít Mossink is in vergelijking met de succesvol aangepakte zaal naast SG De Waerdenborch. Een laatste poging om de politiek tot een positief oordeel te bewegen.

geen maatregelen in 2011

Op 11 november stond het onderwerp op de agenda van de begrotingsvergadering. Daarin is een oordeel geveld over of er wel of geen geld wordt vrijgemaakt voor de aanpak van geluidsoverlast in ít Mossink. De gemeenteraad heeft besloten om voor het aanpassen van de akoestiek in sporthal 't Mossink in Holten nog geen krediet beschikbaar te stellen maar dit af te wegen bij de kaderstelling 2012 en volgende jaren. Dit impliceert dat er in april 2011 een definitief besluit wordt genomen.

geluidsabosrptie

Door geluidsabsorberende platen is de nagalm beperkt in De Waerdenobrg en is het tijdens de lessen een stuk minder rumoerig. Volgens de gymleraren heeft deze Ďrustí te maken met het feit dat het aanwezige geluid snel stil valt. De leerling is minder snel geneigd hard te spreken, om boven het geluid uit te komen. Men kan onderling rustig praten. Door die rust zijn omgevingsignalen beter waar te nemen en zijn de gymlessen een stuk veiliger voor de leerling en docent.

De gehooractie met de oordoppen door gymleraren in Holten heeft landelijk veel losgemaakt. Bij de vakbond van leraren lichamelijke opvoeding was het probleem al bekend, maar de mate waarin is nu veel duidelijker geworden. Na de gehooractie zijn in een paar weken 265 nieuwe en zeer ernstige klachten binnengekomen over oorsuizen, lawaaidoofheid en overgevoeligheid voor geluid bij gymleraren. Deze leraren hebben jarenlang onwetend lesgegeven in slechte zalen en ondervinden nu ernstig letsel aan de oren of in het hoofd. Aanpassing van gymzalen met teveel nagalm is noodzakelijk gebleken voor de gehoorsveiligheid van deze lesgevers.

De politiek van de gemeente Rijssen-Holten is zich inmiddels bewust welk leed haar zalen kan veroorzaken. Dankzij een motie van de Christen Unie in 2008 is dit onderwerp een politiek issue geworden. Na een lange periode van onderzoeken en rapporten heeft Gemeentebelang dit onderwerp geamendeerd. De zalen van sporthal ít Mossink zijn het meest gevaarlijk bevonden en krijgen prioriteit. De politiek zal later beslissen of er daadwerkelijk geld beschikbaar wordt gesteld voor de aanpassing van de zalen.

Als de zalenaanpassing er komt zullen de avondgebruikers, de leerlingen en de leraren veilig kunnen bewegen. De Waerdenborch zou dan over drie zalen beschikken die voldoen aan de arbonorm. In de overige zalen worden de leraren dan nog onvoldoende beschermd. Naar verwachting is aanpassing van alle zalen op dit moment financieel niet haalbaar.

 Bronnen: Holtensnieuws, Tubantia, gemeente Holten 

home...