Bioscoopfilm oorzaak van gehoorproblemen

Vlaamse vereniging tinnitus en hyperacusis, 25 november 2010

Het geluid van films overtreft in sommige bioscopen de aanvaardbare geluidsnormen. Dat blijkt uit metingen van het VLATI (Vlaamse vereniging tinnitus en hyperacusis) en het Vlaamse Radio 1-programma "Peeters & Pichal". Tijdens de film "Inception" waren er pieken tot 118 decibel.

De 16-jarige Celestine liep een geluidstrauma op tijdens het bekijken van de film "Inception". Ze kreeg medicatie van de dokter en werd 5 dagen opgenomen in het ziekenhuis. De hyperacusis kan nog verbeteren bij Celestine, maar de tinnitus (de piep in de oren) zal nooit verdwijnen. Ze heeft ook 15% gehoorverlies dat ze niet zal kunnen recupereren.

"Peeters en Pichal" deed een test tijdens een vertoning van "Harry Potter and the deathly hallows". De geluidssterkte liep op bepaalde momenten op tot ver boven 90 dB (een geluid dat vergelijkbaar is met dat van een straaljager of een drilboor). Een geluid van 118 dB is vergelijkbaar met dat van een startend vliegtuig of een kettingzaag.

De Vlaamse bioscopen zijn zich bewust van het probleem, maar beklemtoont dat het een moeilijke discussie is. "Kinepolis maakt zich er bijzonder druk over en we beseffen dat we een zware verantwoordelijkheid dragen", zei Bob Claeys op Radio 1. "Zo'n 10 maanden geleden zijn we, nadat we gemerkt hadden dat meer mensen het geluid eerder te luid vonden, begonnen met het stiller te zetten."

Beluister: uitzending Vlaamse Radio in

 

home...