Hulpdiensten mogen vanaf 1 maart nieuwe signalen gebruiken

Nieuwsbericht Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 24 februari 2009

De nieuwe regeling optische en geluidssignalen treedt per 1 maart 2009 in werking. Vanaf die datum mogen voertuigen van hulpdiensten de nieuwe optische en geluidssignalen gebruiken, maar dat hoeft nog niet. Alle nieuwe hulpvoertuigen die vanaf 1 september dit jaar door ambulance diensten, brandweer en politie in gebruik genomen worden, moeten wel verplicht uitgerust zijn met de nieuwe optische en geluidssignalen. Bestaande voertuigen hoeven pas op 1 januari 2014 te zijn voorzien van de nieuwe optische en geluidssignalen. 

De nieuwe regeling zorgt er onder andere voor dat alle hulpdiensten dezelfde sirenes, lichten en stripings gaan voeren. Hierdoor wordt de herkenbaarheid van hulpdiensten vergroot. Bovendien wordt het mogelijk om overdag met een hardere sirene te rijden. Dit is nodig omdat de sirenes vaak slecht gehoord worden door automobilisten, doordat auto’s steeds beter geïsoleerd zijn. Ook luisteren naar harde muziek in de auto of het voeren van een (handsfree) telefoongesprek   zorgen ervoor dat een hulpvoertuig minder snel opgemerkt zal worden. 

Een voorbeeld van hoe de nieuwe sirene kan klinken vindt u op de website van de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding.

Meer informatie over de nieuwe striping vindt u op de volgende websites:

Bron: Website Ministerie van Verkeer en Waterstaat

home...