Rijkswaterstaat en Gemeente Enschede testen wegdek met rubber

Persbericht Dienst Verkeer en Scheepvaart, 6 november 2009
Persbericht Heijmans, 6 november 2009

Bron: website Rijkswaterstaat, DVSWoensag 4 november is in opdracht van Rijkswaterstaat door de combinatie Dura Vermeer en Intron een superstil wegdek met rubber aangelegd op verzorgingsplaats De Brink langs de A50 bij Apeldoorn. Het proefvak wordt naar verwachting opengesteld voor verkeer in de week van maandag 16 november. Ook door de Gemeente Enschede wordt een proef gedaan, met asfalt van Heijmans.

Apeldoorn

De proef moet duidelijk maken of een elastisch wegdek een oplossing kan zijn voor een verdere geluidsreductie. De doelstelling is een geluidreductie van tenminste 8 dB(A). Dat is 4 dB(A) stiller dan het Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) dat nu veelal wordt toegepast op snelwegen.

Doelen van de proef
Een onderdeel van de proef is verder het vaststellen van de invloed van de onderliggende laag op de geluidreductie. Een deel van de onderliggende laag bestaat daarom uit het open ZOAB en een deel uit het dichte Steenslag Asfalt Beton (STAB). Daarnaast moet de proef inzicht geven in de aanlegmogelijkheden, de technische haalbaarheid, de beleving van de weggebruiker en de verwachte duurzaamheid.

Veiligheid voorop
De veiligheid van de weggebruiker staat voor Rijkswaterstaat voorop. Het proefvak dient te voldoen aan de normen voor verkeersveiligheid en zal vóór openstelling hieraan getoetst worden. Tijdens de proef wordt de kwaliteit van het proefvak voortdurend bewaakt. Als het proefvak niet meer aan de normen voldoet, wordt het verkeer direct over een alternatieve route op de verzorgingsplaats geleid.

Medio 2010: eerste resultaat bekend
Omdat het hier om een geheel nieuw wegdek gaat, dat nog nooit eerder in Nederland op de weg is gebruikt of door wegenbouwers is toegepast, is het nog onbekend hoe lang het wegdek blijft functioneren. Medio 2010 wordt een eerste tussenresultaat bekend.

SuperStil Wegverkeer (SSW)
Als beheerder van het rijkswegennet is Rijkswaterstaat constant op zoek naar maatregelen die een bijdrage leveren aan de vermindering van verkeersgeluid. De noodzaak om maatregelen te nemen neemt toe. Niet alleen het verkeer blijft groeien, er wordt ook steeds dichter bij de snelweg gebouwd en de geluidsregelgeving wordt aangescherpt.

Met de innovatieprojecten van SuperStil Wegverkeer (SSW) speelt Rijkswaterstaat hierop in. Doel van SSW is te komen tot innovatieve producten, maatregelen en processen waarmee geluidsreductie aan de bron kan worden gerealiseerd. SSW voert hiertoe projecten uit in nauwe samenwerking met marktpartijen en kennisinstellingen.

Gemeente Enschede

Onder grote belangstelling heeft de gemeente samen met de partners Regio Twente, Stichting Band en Milieu, Heijmans BV en Apollo Vredestein de drie vlakken met verschillende rubbersubstanties aangebracht aan de Broekheurne-ring. In het middaguur werd met vrachtwagens het asfalt aangevoerd en door grote asfaltspreidmachines op de weg aangebracht. Nieuw hierbij was het gebruik van een zogenoemde Shuttle Buggy, ontwikkeld door Heijmans

Het doel van de proef Rubber in Asfalt is naast geluidsreductie, het zoeken naar de verantwoorde grens tussen het zachter maken van het wegdek en het verlies van duurzaamheid. Er mag geen schade ontstaan in de vorm van materiaalverlies, en het wegdek mag niet te zacht worden waardoor het brandstofverbruik van de auto's zou toenemen.

De inzet van een door Heijmans ontwikkelde Shuttle Buggy was nieuw. Dit is een grote, rijdende voorraadbunker tussen de vrachtwagens en de spreidmachine in. In deze machine wordt het asfalt, wat soms al een tijd in de vrachtauto's heeft gezeten, op de juiste temperatuur gebracht. De toevoer van het asfalt naar de spreidmachine wordt hierdoor gelijkmatiger.

Na de aanleg worden er diverse metingen aan de nieuwe wegdekken gedaan. Met een opstelling met microfoons op het trottoir langs de weg worden geluidsmetingen verricht.

De resultaten van de testen in Enschede worden in de komende maanden verwacht. Dit is deels afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bron: Website Rijkswaterstaat, DVS, Nieuwsbank

 

home...