Geperforeerde buizen als geluidsscherm langs A2 bij Eindhoven

Van Campen Aluminium, juli 2008

Puur als een gimmick, ontwikkelde Van Campen Aluminium uit Lelystad enkele jaren geleden een kunstwerkje bestaande uit een bundel van verticale buizen. Inmiddels is dit idee de basis van een door VHP architecten ontworpen geluidsscherm voor de ‘nieuwe’ A2 bij kruispunt de Hogt in Eindhoven. Gebouwd in opdracht van RWS Directie Noord Brabant.

Tijdens de ontwikkeling in nauwe samenwerking met TNO, kwam men tot de ontdekking dat geperforeerde buizen als geluidswal, niet alleen het geluid absorberen, maar tevens ook reduceren. De buizen hebben een heel andere uitstraling dan de traditionele betonnen geluidswal.

Spaans ontwerp

De basis van het ontwerp ligt bij Spaanse onderzoekers van de Universidad Politecnica in Valencia. Zij ontdekten enkele jaren geleden dat een woud van pijpen het lawaai even goed tegen hield als een traditioneel geluidsscherm. Joop van Campen, directeur van Campen Aluminium: "Proeven bij TNO wezen uit, dat door de geperforeerde buizen 30 DB(A) aan geluid wordt gereduceerd en 20 DB(A) geabsorbeerd". Het aluminium scherm is lichter en gemakkelijker te plaatsen dan betonnen varianten. 

Vier kilometer

Over een lengte van 4 km, krijgt de rondweg A2 rond Eindhoven, wanneer begin 2009 de verbreding klaar is, dit geluidsscherm. Een scherm van ronde kokerprofielen, met een dikte van 3 mm. Losstaande buizen, die bij elkaar worden gehouden door een aluminium bodembak. De buizen staan los van elkaar, in een bepaalde hoek kan men er zelfs tussendoor kijken. De buizen, die zijn gevuld met isolatiemateriaal, variëren in hoogte tussen de 3,10 meter en 6,60 meter, waardoor het geheel het idee van een pijporgel oproept. Het totale geluidsscherm is 20.000 m2 groot, met een totaalgewicht van 1 miljoen ton aan aluminium. Alle buizen worden geperforeerd. Deze perforaties bevinden zich telkens op 10 mm van elkaar. In totaal gaat het om 2 miljard perforaties. De perforaties in combinatie met het isolatiemateriaal in de buizen absorberen het geluid van de snelweg.

Stansmachine

Weber, fabrikant van ponsgereedschappen en speciaalmachines, uit het Noord Hollandse Zwaag, ontwikkelde speciaal voor de fabricage van deze geperforeerde buizenscherm een ponsmachine, die het komende jaar liefst 4 miljard gaten gaat ponsen in de buizen. De machine heeft een capaciteit van 80.000 gaten per uur. Piet Laan, algemeen directeur van Weber: “De machine is 20 meter lang. Het stansen gebeurt door standsmessen, die worden aangestuurd door een enorm drukvat met een capaciteit van 290 Bar”.

Van Campen Aluminium kreeg de opdracht tot het vervaardigen van het 4 km lange geluidsscherm vorig jaar van hoofdaannemer Heijmans Techniek en Mobiliteit uit Rosmalen. Met de levering van dit scherm is een omzet gemoeid van 11 miljoen euro. Weber uit Zwaag had tien maanden nodig voor het ontwikkelen en bouwen van de stansmachine.

home...