Snurkconcert in Nederlandse slaapkamers

Persbericht Wereldgezondheidsorganisatie, 1 juni 2008

Ongeveer 6,2 miljoen Nederlanders snurken. Meer dan de helft (56%) van hen, dat wil zeggen 3,5 miljoen mensen, produceert volgens de partners tijdens het snurken meer geluid dan volgens aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) gezond is. Te veel lawaai tijdens het slapen kan leiden tot stress, hoge bloeddruk en concentratieproblemen. Naast het veroorzaken van gezondheidsproblemen heeft snurken ook invloed op het functioneren overdag en op de relatie. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek onder 10.024 mensen in Nederland, Zweden, Noorwegen, België, Finland en Denemarken.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Breathe Right.

Geluidsoverlast door snurken vermindert slaapkwaliteit

Stel u eens voor dat u naar een concert gaat dat acht uur duurt, of acht uur lang een gesprek voert, of acht uur lang in een straat met druk verkeer loopt. Uw hersenen kunnen daarna wel wat rust gebruiken. Maar de partners van de 3,5 miljoen snurkende Nederlanders, die iedere avond gaan slapen om de batterij weer op te laden, moeten regelmatig dergelijke geluidsvolumes doorstaan door het snurken.  

De aanbeveling van de WGO voor geluidsvolume tijdens de slaap is minder dan 45 dB. Dit komt overeen met het geluid van een zware regenbui. Maar meer dan de helft (56%) van de Nederlandse deelnemers geeft te kennen dat de partners met hun gesnurk evenveel geluid produceren als het geluid tijdens een gesprek (60 dB), dat van stadsverkeer (85 dB) of zelfs dat van een concert (120 dB).

Ernstige gevolgen voor uw gezondheid

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders (51%) overdag slechter functioneert wanneer zij zelf of hun partner ’s nachts snurken. Van deze groep lijden 7 van de 10 mensen (71%) aan verstoorde nachtrust als gevolg van het gesnurk. Door het slaapgebrek wordt 17% soms wakker met hoofdpijn en ondervindt ongeveer een tiende van de deelnemers (9%) concentratieproblemen op het werk.

KNO-arts dr. Croll maakt zichzorgen over de gevolgen van het lawaai dat de partners van Nederlandse snurkers moeten doorstaan:   ”Wanneer snurken gepaard gaat met ademhalingsproblemen, is dat ongezond voor je hart, hersenen en bloedvaten. Snurkers hebben zelf over het algemeen een prima nachtrust, maar partners die niet kunnen wennen aan het gesnurk, krijgen er stress en andere gezondheidsklachten van. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen problemen op het werk, maar ook het huwelijk kan eronder gaan lijden. Sommige stellen zijn ten einde raad, tot echtscheidingen aan toe. Snurken is dus echt een sociaal probleem”, aldus dr. Croll, KNO-arts Medisch Centrum Haaglanden.

Dan maar alleen op de bank

Twee van de vijf Nederlandse respondenten (44%) zijn van mening dat snurken een negatieve invloed heeft op de relatie met hun partner. De helft van hen (48%) slaapt soms in de woon- of logeerkamer en 52% vindt dat snurken leidt tot onderlinge irritaties. Volgens 10% heeft het snurken daardoor een negatief effect op de intieme band met hun partner en hun seksleven. Nederlanders minst luidruchtig In vergelijking met de andere landen in het onderzoek zijn Nederlanders volgens hun partner de minst luidruchtige snurkers. Bovendien heeft in Nederland het laagste aantal mensen in hun dagelijks functioneren last van de gevolgen van snurken (51%). Niettemin verstoort snurken de nachtrust van 71% van de Nederlandse deelnemers aan het onderzoek. Nederlanders vinden het het meest gênant om te snurken wanneer zij een kamer met een ander delen (31%), gevolgd door de camping (13%).

Bron: Website ConsuMed

home...