SP wil luchtruim sluiten voor lawaaiige NAVO-vliegtuigen

SP, 6 december 2007

Als de NAVO blijft weigeren de oude lawaaiige motoren van de AWACS-radarvliegtuigen te vervangen, moet Nederland zijn luchtruim voor deze toestellen sluiten. Dat heeft SP-Kamerlid Jan de Wit donderdag bepleit. Zijn voorstel heeft de steun van een Kamermeerderheid.

De Tweede Kamer stemde hiermee in, zeer tegen de zin van het kabinet. Vertrekkend staatssecretaris van Defensie Van der Knaap noemde het sluiten van het luchtruim voor AWACS-toestellen eerder “onaanvaardbaar”. Premier Balkenende zwakte dat af door de motie “sterk te ontraden”.

Inwoners van Zuid-Limburg hebben al tientallen jaren last van ondraaglijke herrie en stank van laagovervliegende AWACS-vliegtuigen, aldus de SP. De toestellen komen van de vlakbij gelegen Duitse vliegbasis Geilenkirchen en maken overdag, 's nachts en in de weekeinden hun rondjes boven bewoond gebied. De vliegtuigen zijn uitgerust met motoren uit de jaren '70 van de vorige eeuw die zo verouderd zijn dat ze in de VS niet meer gebruikt mogen worden voor de burgerluchtvaart.

De Wit wil dat de NAVO uiterlijk in maart 2008 een besluit neemt over vervanging van de oude motoren door geluidsarme motoren. Gebeurt dat niet, dan mogen de vliegtuigen wat hem betreft niet meer over Nederland vliegen.

Naast zich neerleggen

Minister Van Middelkoop van Defensie zei dinsdag de motie naast zich neer te leggen omdat die praktisch onuitvoerbaar zou zijn. De NAVO-lidstaten zullen volgens hem door het sluiten van het luchtruim juist minder bereid zijn om mee te werken aan de vervanging van de luidruchtige motoren. Hij wil langs “politieke weg” het draagvlak binnen de NAVO voor stillere motoren vergroten.

In januari 2006 werd ondanks fel protest van omwonenden en de SP 6 hectare bos gekapt in het Limburgse Onderbanken. Volgens de NAVO stonden de bomen in de weg voor de opstijgende en landende AWACS-vliegtuigen. Door de kap van de bomen, die met terugwerkende kracht werd verboden door de Raad van State, is de geluidsoverlast toegenomen omdat vliegtuigen nu zwaarder beladen van en naar Geilenkirchen kunnen vliegen.

Bron:Website SP (1) en (2)

home...